Fetișism și revanșism. Istoricul Alexander Etkind, despre pornirea autodistructivă a lui Putin: „Acest război s-a născut din plictiseală”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
9 septembrie 2022, 14:16

Născut la Sankt Petersburg, Etkind este cunoscut în lumea științelor umaniste și sociale prin seria sa de cărți devenită fundamentală atunci când ne referim la percepția istorică a Rusiei.

Într-un interviu acordat RFE/RL, Etkind studiază patologia profundă a actualului guvern rus pentru a găsi motivele invaziei autodistructive declanșate de regimul Putin în Ucraina. Redăm câteva dintre subiectele abordate.

RFE/RL: Rusia se smulge din civilizația modernă și distruge cu bucurie bazele a tot ceea ce a fost construit în ultimii 30 de ani. Cum vedeți cultura întunecată, masochistă care a preluat controlul?

Etkind: Un masochist, după cum știți, găsește plăcere [în suferință]. Și este greu de înțeles cum acești oameni își găsesc plăcerea. Cred că este vorba despre fetișism. Fetișismul este atunci când o parte devine mai importantă decât întregul – de exemplu, un toc [pantof] sau un fel de panglică este mai important decât o femeie. Un fetișist este greu de înțeles din exterior și nu se poate înțelege cu un altul: un fetișist iubește o panglică, iar celălalt un călcâi. Pe hartă, chiar și forma Crimeei amintește foarte mult de un fetiș. [Mai întâi a fost Crimeea,] acum este Donbas; apoi toată Ucraina.

Fetișul s-a extins acum dincolo de Crimeea. Ei desenează hărți și discută despre strategie, dar adevăratul fetiș este Ucraina și este legat de revanșism. Vorbim despre o nouă cucerire, o nouă stăpânire a ceea ce a existat în trecut. Precum sentimentele obsesive ale unui partener respins își dorește din nou ceea ce-a avut.

RFE/RL: Rusia nu a recunoscut niciodată violența din propria-i istorie, scrisă în codul său genetic: colonialismul intern, colonizarea unui teritoriu vast și cu nenumărați țărani, violența împotriva Caucazului și apoi terorile secolului al XX-lea, precum teroarea revoluționară, Marea Teroare a anilor 1930, apoi Cehoslovacia, Afganistan, Cecenia. Nu se vorbește despre aceste lucruri, dar toate au dus la războiul actual.

Etkind: Acesta este vârful aisbergului – poate o parte care este complet sub apă. Dar există o altă parte a aisbergului, mult mai vizibilă de la suprafață: respingerea generală a modernității de către regimul Putin. În acest moment, scriu o carte numită „Rusia împotriva modernității”.

Omenirea are probleme stringente pe care le cunoaștem cu toții pe de rost, și anume încălzirea globală, pandemiile, decarbonizarea; în general, tranziția civilizației pe temeiuri complet diferite. Pentru Rusia, așa cum a evoluat în ultimii 30 de ani de guvernare post-sovietică, această modernitate globală este o amenințare. Dezvoltarea Rusiei a mers în cealaltă direcție. Declarațiile Rusiei despre schimbările climatice, mediu, dezvoltare durabilă sunt doar cuvinte goale…

Dar la un moment dat, s-a dovedit că oamenii care au făcut aceste politici în Rusia și-au dat seama că acest lucru este grav. A fost un șoc. Toate acestea sunt legate între ele: traume și catastrofe profunde neprocesate, un fetișism patologic și o rezistență la modernitate.

RFE/RL: Ce vor gândi viitorii istorici legat motivele lui Putin pentru a declanșa această bombă autodistructivă?

Etkind: Istoricii vor scrie volume pe acest subiect și toți se vor contrazice. Părerea mea este simplă: s-a plictisit. Acest război s-a născut din plictiseală. Există diferite moduri de a spune că a venit din nemulțumire, ambiție sau din sentimentul că aceasta ar fi ultima lui șansă de a realiza ceva important, eroic.

Anii prosperi au fost ani plictisitori din punctul lui de vedere. Dacă reușesc să scriu o altă carte (să zicem, o psihanaliză a Kremlinului), atunci ideea de plictiseală politică va fi o temă cheie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite