"Fii schimbarea!" 22 martie, Ziua Mondială a Apei. Să facem o schimbare în propriul stil de viaţă, în modul în care folosim, consumăm și gestionăm apa!
22 Martie 2023, 07:44 (actualizat 22 Martie 2023, 08:10)
(actualizat 22 Martie 2023, 08:10) | Știrile TVR

Apa este cărămida de rezistenţă a construcţiei numită viaţă. Dar ea face mai mult decât să potolească setea sau să protejeze sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice şi sociale a umanităţii.

Campania din acest an, intitulată "Fii schimbarea", încurajează oamenii să facă o schimbare în propriul stil de viaţă, în modul în care folosesc, consumă și gestionează apa.

Promisiunile făcute de persoanele fizice pe site-ul campaniei vor contribui la Agenda de acțiune pentru apă - unul dintre principalele rezultate ale Conferinței ONU 2023 privind apa, care se deschide la Ziua mondială a apei, la 22 martie 2023.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a transmis pe Twitter sprijinul său pentru campanie, afirmând: "Lumea este departe de a-şi atinge obiectivul de a asigura apă și canalizare pentru toți până în 2030. Miliarde de oameni încă nu au apă și toalete sigure. Cu toții putem face ceva pentru a accelera schimbarea." În calitate de persoană fizică sau în numele unei organizații, acționați astăzi!

  • Aproape toată apa dulce curgătoare din lume este apă subterană.
  • Aproximativ 40% din toată apa folosită în irigaţii provine din stratul acvifer.
  • Regiunile Asia și Pacific au cea mai scăzută cantitate de apă pe cap de locuitor din lume, iar utilizarea apelor subterane în regiune se estimează că va crește cu 30% până în 2050.
  • În America de Nord și Europa, nitrații și pesticidele reprezintă o mare amenințare pentru calitatea apei subterane: 20% din corpurile de apă subterană ale Uniunii Europene (UE) depășesc standardele UE privind calitatea bună a apei din cauza poluării agricole.

Ziua Mondială a Apei

Stabilită în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din anul 1992, aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apei şi subliniază rolul, îndatoririle şi responsabilitățile noastre în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Astăzi, aproape jumătate din lucrătorii planetei, 1,5 miliarde de oameni, muncesc în diferite sectoare legate de apă și aproape toate locurile de muncă depind de apă și de cei care asigură livrarea acesteia în condiții de siguranță. Cu toate acestea, milioanelor de oameni care lucrează în domeniu nu le sunt recunoscute sau protejate drepturile.

Apa potoleşte setea şi protejează sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane.

 

În ciuda realizărilor ultimului deceniu, peste 700 de milioane de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi peste 2 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor, iar circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

Orice produs fabricat are nevoie de apă. De exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă.

Apa este în strânsă legătură cu energia, dar şi cu alimentaţia. Un studiu ONU arăta că pentru a produce două fripturi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

Apa nu este limitată de frontierele politice. 46% din suprafața globului este acoperită de bazine hidrografice transfrontaliere, iar cererea în domeniul legislaţiei internaţionale este tot mai stringentă.