Filipine: Aproape 50% dintre adulți, fără loc de muncă din cauza pandemiei

Filipine coronavirus
Filipine coronavirus
17 august 2020, 12:41

Şomajul a atins un nivel-record de 45,5% din forţa de muncă adultă, conform ultimului sondaj online realizat de SWS în iulie şi publicat luna aceasta.

”Este vorba despre o creştere de 28 de puncte procentuale, de la 17,5% în decembrie 2019, şi de un nou record, de la procentul de 34,4% înregistrat în martie 2012”, a indicat SWS.

Potrivit sondajului precedent, realizat în decembrie 2019, 7,9 milioane de filipinezi nu aveau locuri de muncă, ceea ce înseamnă că, de atunci, încă 19,4 milioane de oameni au rămas şomeri.

Aproape patru din cinci filipinezi (79%) au declarat că nivelul de trai s-a înrăutăţit în ultimele luni, 86% au spus că îşi fac griji pentru viitor şi 21% au recunoscut că fac foamea, au arătat două sondaje SWS difuzate săptămâna trecută.

Sondajul de luni indică totodată că 21% dintre filipinezi şi-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei şi un procentaj similar se afla în şomaj înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19 în Filipine, una dintre ţările cu cele mai mari inegalităţi sociale din Asia şi unde coronavirusul a provocat cea mai severă criză economică şi socială din ultimii ani.

Economia Filipinelor a scăzut cu 16,5% în trimestrul doi al anului 2020, cea mai semnificativă scădere de când se fac statistici de acest gen, ţara intrând în recesiune pentru prima dată în aproape 30 de ani.

După ce a crescut într-un ritm anual de 6% în ultimul deceniu, se estimează că Produsul Intern Brut (PIB) filipinez va scădea în acest an cu 5,5%, ceea ce ar putea anula progresele înregistrate în reducerea nivelului de sărăcie în ţară, care în ultimii cinci ani a ajuns de la 22% la 16%.

De la jumătatea lunii martie, Filipinele au impus unele dintre cele mai lungi şi mai dure măsuri de carantină din lume, de aproape trei luni pentru capitală, unde restricţiile au fost din nou impuse în urmă cu două săptămâni pentru a stăvili un nou val de îmbolnăviri în Manila şi în provinciile înconjurătoare, responsabile pentru aproape 70% din PIB la nivel naţional.

În Manila, motorul economic al ţării, rata şomajului a ajuns la 43,5% în iulie, de la 15% în decembrie 2019, potrivit ultimului sondaj SWS.

Însă în pofida carantinei dure, a închiderii tuturor companiilor neesenţiale şi a frontierelor, Filipine sunt acum principalul focar de COVID-19 din Asia de Sud-Est, cu 161.253 de contagieri şi 2.665 morţi, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii duminică.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă