Filmul ”RMN”, proiecție specială la Ditrău, comuna în care s-a iscat conflictul ce a inspirat pelicula

4 iunie 2022, 14:51

Spectatorii au venit cu multe emoții la filmul despre localitatea lor. Conflictul iscat în jurul unor muncitori srilankezi angajați la o brutărie din comună a fost punctul de pornire al peliculei ”RMN”, regizată de Cristian Mungiu.

La finalul proiecției, spectatorii spun că au răsuflat ușurați. Au avut multe întrebări pentru Cristian Mungiu, iar acesta a insistat că pelicula este o ficțiune și trebuie tratată ca atare.

Povestea pleacă de la mai multe incidente reale, dar în final este ficțională, care nu povestește ceva ce s-a întâmplat, ci se inspiră ca să povestească ceva despre lumea în care trăim și cum suntem noi ca oameni, a spus regizorul Cristian Mungiu.

În sală, s-a aflat și proprietara brutăriei unde au fost angajați muncitorii srilankezi.

Cred că ei deja se simt foarte bine, le place să trăiască în comunitate. Știu că s-a făcut un film. Le-am povestit și vor să vadă cât mai curând, a precizat Kollo Krisztina, proprietara brutăriei din Ditrău, județul Harghita.

La începutul anului 2020, aproximativ 200 de localnici din Ditrău s-au adunat în fața primăriei, supărați că o brutărie din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii se temeau să nu vină un val de migranți în comună care să le impună cultură și credința lor. Unii locanici au refuzat chiar să mai cumpere pâine de la brutărie, iar problema a fost discutată într-o adunare populară, organizată chiar la căminul cultural.

Filmul lui Cristian Mungiu a concurat la Cannes anul acesta la secțiunea Palm D’or, trofeu pe care regizorul l-a câștigat în 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă