Finanțiștii atrag atenția că lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală, care va avea consecințe catastrofale. O analiză „LUMEA AZI”

29 noiembrie 2019, 17:44

De câteva luni, finanțiștii din întreaga lume vorbesc pe față despre o eventuală criză financiară mondială care va avea consecințe catastrofale. Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, de exemplu, susține că cel mai lovit va fi sistemul democratic al economiei de piață.

Fosta șefă a Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acum la conducerea Băncii Centrale Europene, este mai optimistă și spune că responsabilitatea instituției este să mențină stabilitatea euro.

Christine Lagarde: „79% din toate tranzacţiile se fac în bani gheaţă, în bancnote, monede, şi această sumă este doar jumătate din valoarea totală a plăţilor efectuate”.

Noua șefă a Fondului Monetar Internațional, bulgăroaica Kristalina Georgieva, este ceva mai pesimistă. Una dintre prioritățile sale este să minimizeze impactul unei eventuale crize economice.

Kristalina Georgieva, directorul FMI: „Prioritatea mea este ca FMI să îi ajute pe membrii săi să minimizeze riscurile unei crize şi să facă faţă unei situaţii complicate. Totuşi, nu trebuie să pierdem din vedere obiectivele pe termen lung, acelea de a construi economii mai puternice şi să îmbunătăţim nivelul de trai prin politici monetare, fiscale şi structurale solide. Asta putem face. Asta înseamnă să gestionăm probleme ca inechităţile sociale, climatice sau evoluţia rapidă a tehnologiei.”

Dincolo de declarațiile oficiale, există semne că 2020 ar putea fi un an cu probleme din punct de vedere financiar.

Un indicator ar fi și faptul că 9 țări importante, ca Germania sau Italia, sunt deja în recesiune și există temeri cu privire la faptul ca încetinirea creșterii economice la nivel mondial ar putea aduce și Statele Unite în aceeași situație.

Situația a fost comentată pe larg, în cadrul emisiunii „Lumea Azi”, de Cătălin Deacu, jurnalist economic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite