Finlanda va restricţiona şi mai mult intrarea cetăţenilor ruşi. Sondaj: 70% din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice
21 Septembrie 2022, 21:25 (actualizat 21 Septembrie 2022, 21:34)
(actualizat 21 Septembrie 2022, 21:34) | Știrile TVR

Finlada va pregăti o "soluţie naţională" pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina.

Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen. Polonia şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul acestei luni accesul majorităţii ruşilor.

Guvernul finlandez intenţionează, potrivit lui Haavisto, să adopte la rândul său o linie mai dură, fie prin adoptarea rapidă a unei legi noi, fie prin aplicarea mai strictă a legislaţiei existente, pentru a "limita sau opri complet traficul turistic" rus.

Ministrul a afirmat că Finlanda "nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state".

Finlanda cere o decizie comună a Uniunii Europene, însă "nu poate fi sigură că aceasta va veni rapid", a mai arătat Haavisto.

Conform unui sondaj publicat miercuri de cotidianul Ilta-Sanomat, 70% din finlandezi ar dori să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

În aceeaşi zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviştilor, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia.