Finlandezii din localitățile de pe frontiera cu Rusia speră ca aderarea la NATO să nu provoace o reacție isterică a Moscovei. România salută planul Finlandei de a deveni membră NATO

12 mai 2022, 21:10

Finlanda are 1.340 de kilometri de frontieră cu Rusia, iar invazia din Ucraina îi face pe finlandezi să se teamă și mai mult de marele vecin din est.

Sauli Niinisto, preşedintele Finlandei: Aderarea noastră la NATO nu înseamnă că suntem împotriva cuiva. Vrem doar să creştem la maximum nivelul nostru de securitate„.

După izbucnirea războiului din Ucraina, sprijinul pentru aderarea la NATO a explodat pur și simplu. Finlandezii, până acum neutri, văd Alianța Nord-Atlantică drept garantul securității.

E o veste grozavă. Era şi timpul. Aştept de multă vreme. Mă bucur. Finlanda va fi mai protejată în faţa unei eventuale agresiuni din partea Rusiei„.

Finlandezii din localitățile de pe frontiera cu Rusia speră ca aderarea să nu provoace o reacție isterică a Moscovei. Ei știu că ar fi primii vizați.

Rusia e chiar lângă noi şi e o ţară mai specială. Nu poţi avea încredere în ruşi. Oamenii de aici sunt pregătiţi să plece rapid dacă e cazul„.

România salută planul Finlandei de a deveni membră NATO și va susține acest demers.

Klaus Iohannis pe Twitter:România este un susţinător ferm al politicii uşilor deschise a NATO şi este gata să susţină Finlanda în procesul de aderare la NATO. Împreună suntem mai puternici!

În nota obișnuită, Moscova spune din nou că extinderea NATO e o amenințare directă și că nici Europa, nici lumea întreagă nu vor deveni mai stabile.

Liviu Iurea, corespondent TVR în Federația Rusă:Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, afirmă că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Dmitri Peskov mai spunea că Finlanda s-a alăturat ‘pașilor neprietenoși’ făcuți de Uniunea Europeană, că este un lucru regretabil, ce va da motiv Moscovei pentru un răspuns simetric„.

VEZI și Reacții după anunțul Finlandei privind aderarea la NATO. Estonia: Zi istorică pentru vecinii noștri. Ministerul rus de externe: Rusia va fi obligată să ia măsuri

Și Suedia ia în calcul să ceară aderarea la NATO, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Decizia autorităților de la Stockholm e așteptată săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite