Finlandezii învață voluntar să tragă cu arma. Peste 80% dintre locuitorii din Lahti fac pregătire militară

30 aprilie 2022, 13:50

În Lahti, în sudul Finlandei, sfârșitul de săptămâna înseamnă pentru mulți locuitori antrenamente. În această baza militară dintr-o pădure învață tehnici de lupta corp la corp, cum să acorde primul ajutor și desigur fac trageri la țintă cu muniție de război. Niciunul dintre participanți nu este militar de carieră.

”Suntem doar 5 milioane de oameni şi dacă vrem să ne apărăm ţara mulţi dintre noi trebuie să înveţe să tragă cu armă”, spune un finlandez venit la antrenamente.

”Este important că toată lumea să fie pregătită”, este de părere un altul.

În Finlanda există ceea ce se numește conceptul ”apărării totale”, prin care toți cetățenii între 18 și 60 de ani sunt obligați să participe la apărarea țării.

Bărbații fac obligatoriu stagiu militar care durează între 165 și 347 de zile în funcție de specializare, iar femeile pe bază de voluntariat. În Lahti, după ce Rusia a invadat Ucraina, 80% din locuitorii orașului se antrenează voluntar. Acest mecanic de bărci este acum bucătar, un grup de muzicieni învață cum să securizeze un punct de trecere, iar managerul unui restaurant sortează uniforme.

Și autoritățile din orașul Lahti sunt pregătite și au grijă că adăposturile să fie funcționale în caz de ce e mai rău. Oamenilor li se vor înmâna inclusiv filtre speciale care protejează împotriva atacurilor nucleare, biologice şi chimice.

Ultima oară când Rusia a invadat Finlanda s-a întâmplat în 1939. Evenimentele recente au speriat însă statul nordic iar oficialii de la Helsinki discută aderarea la NATO.

Iar oamenii cred că aderarea e o idee bună, căci ”nu ştii niciodată ce o să facă Rusia”. NATO ne va susţine dacă lucrurile degenerează, spun ei. Sunt însă și finlandezi care cred că aderarea nu e oportună: ”Avem o graniţă lungă cu Rusia şi periodic ne avertizează să nu aderăm la NATO”.

Aproape 70% din finlandezi susțin aderarea la alianța nord-atlantică. O cerere formală în acest sens este așteptată în a două jumătate a lunii mai când autoritățile de la Helsinki sper să fie însoțite în acest demers și de vecinii suedezi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite