Firme din România testează piaţa irlandeză. La Dublin a fost deschis primul târg cu produse românești
03 Iunie 2018, 21:32 | Știrile TVR

Oamenii de afaceri români curtează piaţa din Irlanda, o piaţă cu puţini consumatori, dar care au o mare putere de cumpărare şi sunt recunoscuţi ca fiind pretenţioşi. La primul târg de produse româneşti organizat în Dublin, aproape 80 de firme din România şi Irlanda s-au întâlnit pentru a stabili parteneriate.

În urmă cu câțiva ani, Irlanda a făcut un salt uriaș, de la un stat falimentar, la campionul creșterii economice în Uniunea Europeană. Acum are al doilea cel mai mare salariu minim pe economie din Europa: 1700 de euro. E un context de care investitorii români trebuie să învețe să profite.

Ambasadoarea României în Irlanda, E.S. Manuela Breazu: E momentul ca românii de aici să arate și impactul lor din punct de vedere al capacității antreprenoriale.

Printre cele aproape 80 de firme înscrise la târgul "Produs românesc pe piața irlandeză" se află nume mari în domeniul industriei auto, de transport, firme care încearcă să-i cucerească pe irlandezi cu bunătăți românești tradiționale sau firme care țintesc zona de turism medical.

Un centru antreprenorial universitar, care poate fi tradus printr-un incubator de afaceri, îi ajută pe întreprinzătorii români să intre pe piețele europene, inclusiv cea din Irlanda.

Începând cu anul 2015, schimburile comerciale româno-irlandeze au depășit 500 de milioane de euro pe an, iar evenimente precum cel din acest weekend își propun să crească această sumă.