Fizicianul Alain Aspect, laureat Nobel pentru fizică, îngrijorat de propagarea ”discursului antiştiinţific”: Știinţa nu este inamicul planetei, dimpotrivă, preocuparea pentru salvarea plantei este strâns legată de activitatea ştiinţifică

Alain Aspect
Alain Aspect
7 decembrie 2022, 16:04

Într-o declaraţie pentru AFP înaintea ceremoniei de înmânare a premiilor Nobel, care va avea loc sâmbătă la Stockholm, specialistul în fizică cuantică a explicat că doreşte să-şi utilizeze recompensa asemenea unei ”portavoce” în ”favoarea ştiinţei”.

”Încerc să-l utilizez în beneficiul ştiinţei, pentru a explica spre exemplu că ştiinţa nu este inamicul planetei ci, din contră, că preocuparea pentru salvarea plantei este strâns legată de activitatea ştiinţifică şi că vom reuşi cu sprijinul ştiinţei”, a afirmat profesorul în vârstă de 75 de ani.

”Există anumite grupuri activiste care susţin în mod eronat că este vina ştiinţei dacă planeta suferă”, a precizat fizicianul, profesor la Politehnică şi la Universitatea Paris-Saclay.

”Cred că este vina felului în care oamenii folosesc ştiinţa. Nu a ştiinţei însăşi. Dacă nu înţelegem ştiinţa, nu putem rezolva problema”, a continuat el.

Fără să menţioneze un grup anume, laureatul Nobel a denunţat ”un discurs antiştiinţific”, care susţine că ar fi mult mai bine să se revină la starea naturală.

Un discurs care, potrivit fizicianului, uită ”că înainte de progresele ştiinţei, înainte de inventarea antibioticelor, a dispozitivelor care reduc durerile oamenilor, situaţia omenirii era mult mai tristă decât în zilele noastre”.

Anunţat la începutul lui octombrie, Nobelul pentru Fizică pe anul 2022 l-a recompensat pe Alain Aspect alături de americanul John Clauser şi austriacul Anton Zeilinger.

Acest trio de septuagenari a fost premiat pentru descoperirile referitoare la ”inseparabilitatea cuantică”, un fenomen prin care două particule cuantice sunt perfect corelate, indiferent de distanţa care le separă.

Nici măcar Albert Einstein – premiat cu Nobel în urmă cu 100 de ani – nu credea că acest fenomen este posibil.

Ceremoniile pentru înmânarea premiilor Nobel se desfăşoară sâmbătă la Stockholm şi la Oslo, unde se decernează Nobelul pentru Pace.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite