Florica Prevenda, expoziţie-bilanţ, la Colonia Pictorilor din Baia Mare

30 iulie 2021, 18:08

150 de lucr[ri ale Floricăi Preveda dialoghează în spaţiul generos al Coloniei Pictorilor din Baia Mare. Vorbim despre o instituţie de artă veche de mai bine de 100 de ani, care a trecut printr-un proces de renovare încheiat în 2019. Acum are 4 pavilioane şi reprezintă un loc de expunere ideal pentru orice proiect de mari dimensiuni.

Ipostaze, expoziţia de bilanţ a Floricăi Prevenda e una sintetică, în care publicul poate să-i vadă evoluţia din ultimele decenii şi intuiţiile artistice.

Ideea omului transformat de revoluția informațională și de relația cu computerul o preocupă pe Florica Prevenda de mai bine de 20 de ani. De aceea alienarea devine o temă recognoscibilă încă de la sfârşitul anilor 90, din ciclul Chipuri fără chip.

A urmat seria Umbrele prezentului cu silutete şi contururi schematizate, cotinuând reflecţia artistei asupra comunicării în lumea virtuală.

Etapa următoare din 2010 a fost Facebook obsesion, o serie de lucrări despre experianţa imersivă a ecranelor. Culori puternice semnalizează seducţia virtualului.

Expoziţia retrospectivă de la Baia Mare scoate la iveală două faţete ale artei Floricăi Preveda, una mai cerebrală, mai reflexivă şi alta mai tandră.

Tonul artei practicate acum de Florica Prevenda e mai autobiografic şi sentimental.

Lumea plastică a Floricăi Prevenda arată un numitor comun, o anumită propensiune spre volum, care-a devenit marca ei stilistică, uşor recognoscibilă. De unde senzația de tridimensionalitate a tablourilor ei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite