Florin Cîțu, președintele PNL, la Tema Zilei, despre factura la energie: Nu este nicio garanție că în aprilie situația se va îmbunătăți

Florin Cîțu președintele PNL
Florin Cîțu președintele PNL
11 ianuarie 2022, 20:58

Unde vrem să ajungă economia după acest șoc? Este o situație temporară sau care se va prelungi? Orice variantă trebuie să se încadreze în limitele bugetului, este de părere liderul PNL.

Florin Cîțu, președintele PNL: „Nu este nicio garanție că în aprilie situația se va îmbunătăți. Până la urmă, până unde ducem aceste măsuri? Poate ar trebui să ne gândim că poate este o schimbare structurală de costuri. Poate că, dintr-odată, costurile sunt mai mari. La nivel global, costă mai mult să produci energie verde. Și dacă este o schimbare de structură și energia costă mai mult, pentru că o avem din această cauză, altfel de măsuri trebuie să iei pentru a merge economia înainte. Dacă este o situație temporară și este un șoc temporar, alte măsuri trebuie să iei. De aceea, e nevoie de o analiză foarte bine făcută și nu de măsuri populiste. Trebuie să te gândești, așa cum și BNR-ul și toată lumea ia măsuri, dacă e o situație temporară sau una pe termen lung. Măsurile de politică economică sau ghidarea economiei se face ori prin șocurile care sunt produse de măsurile economice sau răspuns la șocuri care apar din economie. Astăzi, Guvernul României trebuie să facă față la o situație pe care nu a creat-o. Ca să ai o soluție pentru această situație trebuie să o înțelegi. Să vezi de unde vine, care este rădăcina, cât se întinde, până unde se duce”.

În opinia liderului PNL, măsurile trebuie să salveze “acele companii profitabile, care pot merge mai departe și nu să salvăm pe toată lumea. În același timp, este foarte important să-i ajutăm pe consumatori, dar și aici trebuie să ne uităm, pentru că sunt diferențe în ceea ce privește costul cu gigacaloria s.a.m.d. Dar foarte important să-i ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili și apoi pe restul cetățenilor. Deci trebuie să facem niște priorități. E bine că există această dezbatere, acest interes, și că partidele din coaliție au pe masă proiecte și sigur că vom găsi cea mai bună formulă, dar, repet, formulă care să se încadreze în contextul economic și în cadrul bugetar pe care l-am aprobat”.

Întrebat despre propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu, ca TVA să fie redusă de la 1 februarie pentru energia electrică şi gazele naturale, Florin Cîțu a catalogat-o drept „o postare electorală” şi speră că o astfel de măsură a fost discutată mai întâi cu Ministerul Finanţelor, pentru a se asigura că există resursele necesare.

Facturile la energie şi gaze vor fi reduse şi după 1 aprilie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. TVA pentru unii consumatori casnici va fi redus dar vor fi eliminate și o parte din costurile care apar pe facturi.

Actuala lege de plafonare şi compensare a preţurilor energiei electrice şi gazelor este valabilă până pe  31 martie 2022.

La Tema Zilei, Florin Cîțu a vorbit și despre pandemie și certificatul verde, reforma în administrația publică, relația din cadrul coaliției de guvernare, portofoliul de la Digitalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă