Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Din T3 vom vedea deja o revenire a economiei

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu
Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu
14 iulie 2020, 11:17

„În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în prină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti”, a spus Cîţu.

Ministrul a adăugat că economia îşi va reveni rapid în 2021. ”Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum. Vă pot spune că la 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum”.

Cîțu spune că INS a anunţat marți că în mai a apărut un început de revenire la producţia industrială şi la cifra de afaceri din industrie. „E mai rapid decât mă aşteptam. Eu mizam pe o revenire din T3”.

„Ştiam de la început, încă de la începutul stării de urgenţă, că 2020 va fi un an cu contracţie economică. Dar nu mai vorbeşte nimeni de scăderi de 8% după ce am avut în T1 creştere de 2,7%. Comisia Europeană a păstrat acea estimare pesimistă din punctul eu de vedere, dar a inrăutăţit estimările din aproape ţările din UE. Noi ne menţinem estimarea de -1,9%….Investiţiile cred că vor avea o contribuţie importantă în PIB. Deja în T1 avem o creştere a ponderii. Tot acolo am văzut că au scăzut stocurile, deci au fost investiţii, nu s-a lucrat pe stoc”, a adăugat Cîțu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă