Focar de coronavirus la Spitalul Județean din Timișoara. Pacienți și cadre medicale, depistați pozitiv la un control de rutină
05 August 2020, 22:04

În Timiș a fost descoperit un nou focar de COVID-19 la Spitalul județean, cu ocazia unei testări de rutină. Sunt și pacienți și cadre medicale din Clinica de chirugie vasculară. La Botoșani, probleme ridică lipsa acută de personal în Spitalul județean, inclusiv pe parte administrativă. O alta mare unitate din țară, Sfântul Spiridon din Iași, se confruntă cu un val de cereri de testare din partea celor speriați că au luat virusul de la apropiați testați pozitiv.

Supriză neplăcută la testarea de rutină în Clinica de chirurgie vasculară a Spitalului Județean Timișoara.

Într-o prima fază au fost depistați 3 pacienți cu noul coronavirus. Au fost imediat testaţi toţi ceilalţi pacienţi şi personalul. Au fost depistați pozitiv încă 10 bolnavi şi 9 cadre medicale, asistente și infirmiere.

La Iași, 250 de persoane au ajuns recent la unitatea de primiri urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon. Cei mai mulţi vor să fie testaţi pentru SARS-CoV-2.

Medicii le recomandă ieșenilor care au simptome de COVID-19 sau care au intrat în contact cu pacienți depistaţi pozitiv să vorbească în primul rând cu medicul de familie și cu Direcția de sănătate publică. Spitalele sunt deja supraaglomerate.

În spitale sunt şi prea puţini angajaţi. În Botoșani, în perioada stării de urgență, 40 de asistenți și tot atâția infirmieri au fost angajați, dar pe perioadă determinată. Acum sunt 37 de posturi disponibile chiar şi fară concurs.

Conducerea spitalului ar vrea ca și laboratorul PCR să funcționeze non-stop, ceea ce înseamnă suplimentarea personalului.

Medicii atrag atenția că, fără angajați suficienţi, pacienţii nu pot fi îngrijiţi corespunzător.