Focar de coronavirus la un cămin de bătrâni din Craiova. Poliția a deschis un dosar penal

13 august 2020, 13:52

ACTUALIZARE Acuzaţii grave la adresa conducerii căminului de bătrâni Craiova, acolo unde 126 de vârstnici şi angajaţi s-au îmbolnăvit de COVID-19. Sub protecţia anonimatului, una dintre salariatele infectate spune că bătrânii sunt lăsaţi să zacă în camere. Ea spune că angajaţii nu au echipamente şi nici dezinfectanţi.

Bătrânii bolnavi sunt ţinuţi în centru pentru că ar ocupa prea loc în spital, spune Iuliana Manea, coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Poliliţiştii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Ştiţi cu ce dezinfectez, doamnă, eu? Cu două pastile de cloramină, că una o dau la vase, la bucătărie.(…)Acolo e ca la Auschwitz. Sunt bolnavi care zac inconştienţi , iar doamnele asistente ne dădeau nouă medicamentele să le dăm. Nu voiau să intre, să nu fie infectate. (…) Au murit mai mulţi. Cel puţin pe etajul 4, erau trei sau patru, azi dimineaţă, să moară.”, a spus o angajată de la căminul de bătrâni Craiova.

„Aceste persoane necesită îngrijiri speciale. Dacă i-am fi dus în spital, am fi blocat un spital pentru pacienţii care necesitau, în mod special, asistenţă medicală. Adică, cei cu forme medii şi forme grave”, afirmă coordonatorul DSP Dolj, Iuliana Manea.

„În cursul acestei zile (joi – n.red.), poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din judeţul Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la un cămin de persoane vârstnice din Craiova au fost confirmate pozitiv cu virusul COVID-19”, explică purtătorul de cuvânt al Poliției Dolj, Mihaela Sadoveanu.

_____________-
ACTUALIZARE Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la căminul pentru persoane vârstnice din Craiova, mai multe persoane au fost confirmate povitiv cu virusul COVID 19.
Poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună o soluţie legală.
Conform DSP Dolj, focarul de aici a fost depistat în 24 iulie, când în cele două clădiri ale căminului au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid. Ulterior, cazuri confirmate au ajuns la 126, din care 26 angajați ai căminului și 100 la rezidenți.

__________________

Direcţia de Sănătate Publică Dolj (DSP Dolj) a anunţat existenţa unui focar de Covid-19, depistat la Căminul de Persoane Vârstnice Craiova, unde au fost înregistrate peste o sută de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Instituţia se află la ora actuală în carantină.

„În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale […] a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje”, se arată într-un comunicat emis de DSP Dolj.

Focarul a fost depistat în 24 iulie şi iniţial au fost înregistrate 24 de cazuri de Covid-19, dar numărul acestora a „explodat” ajungând la un total de 126, astfel încât la 12 august situaţia se prezenta astfel:

45 de cazuri de Covid-19 active confirmate în rândul rezidenţilor căminului

13 cazuri active în rândul personalului de îngrijire

67 persoane vindecate.

La acest moment nu poate fi vorba de sancțiuni, iar virusul se pare că a fost adus de unul dintre angajați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă