Fost comandant suprem al NATO: Ucraina ar trebui să bombardeze podul din strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea

Foto: NATO
Foto: NATO
7 iulie 2022, 18:01

Generalul Philip Breedlove, care a fost comandantul suprem al aliaților în Europa din 2013 până în 2016, a declarat că un atac asupra podului ar fi pe deplin justificat din cauza agresiunii Rusiei din toate părțile asupra Ucrainei. „Podul Kerci este o țintă legitimă”, a spus el.

În ultimele zile au apărut dovezi că forțele ruse par să se pregătească de un posibil atac asupra podului Kerci. Trupele ruse au pus în aplicare contramăsuri de-a lungul podului pentru a devia o posibilă lovitură cu rachete. Acestea includ șlepuri pline cu radare reflectorizante pentru a bruia sistemele de ghidare a rachetelor și dispozitivele de fum pentru a încerca să ascundă podul.

Podul de peste strâmtoarea Kerci a fost construit între 2016 și 2018 la un cost de 3,5 miliarde de dolari. Peninsula Crimeea a fost anexată de trupele ruse în 2014.

Pe lângă contramăsurile de lângă pod, Rusia și-a sporit semnificativ apărarea antiaeriană în partea de vest a Crimeei, parțial pentru a proteja podul Kerci de atacurile cu rachete.

„Nu mă surprinde deloc faptul că rușii sunt îngrijorați de podul Kerci. Este incredibil de important pentru ei”, a spus Breedlove.

„Acum, că Occidentul a dat Ucrainei rachete Harpoon [cu o rază de acțiune de până la 200 de mile], cred că rușii au toate motivele să fie îngrijorați că Ucraina va lansa un atac asupra podului. Există mulți lideri occidentali și foști lideri ca mine care au conversații acum despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia va începe să scufunde navele ucrainene cu cereale sau dacă blocada navală rusă va deveni cinetică.”

Breedlove a adăugat: „Există discuții despre cum poate răspunde Occidentul dacă se întâmplă acest lucru. Câțiva oameni cu care am vorbit spun că distrugerea podului Kerci ar fi o lovitură uriașă pentru Rusia. Podul Kerci este o țintă legitimă.”

„Sunt un inginer civil calificat și mă pricep la construcția de poduri. Toate podurile au punctele lor slabe. Și dacă este vizat în locul potrivit, podul Kerci ar putea deveni inutilizabil pentru o perioadă de timp. Dar dacă ar dori să arunce podul în aer, ar necesita o operațiune de bombardare mai dedicată”, a subliniat Philip Breedlove.

Breedlove, a cărui expertiză militară este încă solicitată de administrația Biden, a susținut de la începutul invaziei o acțiune mult mai agresivă a Ucrainei împotriva Rusiei.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm că Ucraina va fi belicoasă în abordarea țintelor din interiorul Rusiei. Ar fi ca și cum i-ai cere lui Roger Federer să joace tenis cu o mână legată la spate și să primească constant serviciul.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite