Fost director CIA: Cel mai probabil, Ucraina va câștiga războiul
19 Septembrie 2022, 11:42 (actualizat 19 Septembrie 2022, 11:51)
(actualizat 19 Septembrie 2022, 11:51) | Știrile TVR

Fostul general american David Petraeus consideră că Ucraina va triumfa, cel mai probabil, în războiul declanșat de Rusia, scrie The Spectator.

David Petraeus este un fost comandant militar american în războiul din Irak, comandant șef în Afganistan și, în cele din urmă, director al CIA. La sfârșitul lui 2021, într-un interviu pentru Die Welt, avertizase asupra pericolului pe care îl reprezintă Rusia lui Putin.

Recent, Petraeus a oferit un interviu despre acest subiect lui Jim Sciutto la CNN. Redăm cele mai importante declarații.

Despre ritmul războiului

S-a schimbat fundamental și, în mod normal, sunt destul de precaut în acest sens, dar valul s-a schimbat în mod clar, deoarece succesul acestei ofensive, pe cât de important este pe teren, reflectă o dezvoltare extrem de importantă: Ucraina a fost incomparabil mai bună decât Rusia în ceea ce privește recrutarea, pregătirea, echiparea, organizarea și angajarea de forțe suplimentare. Rusia s-a chinuit să facă exact asta, ducând literalmente lipsă de soldați, tancuri, muniție, vehicule de luptă și așa mai departe.

Ucraina este susținută superb de SUA și NATO, în timp ce Rusia, chiar dacă ar declara astăzi mobilizarea generală, nu ar putea inversa această realitate fundamentală. Deci implicațiile sunt grave. Sunt foarte, foarte clare.

Ucraina va experimenta lupte grele, mai multe victime, mai multe lovituri de pedepsire ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Dar cred că, cu timpul, Ucraina va relua teritoriul pe care Rusia l-a ocupat din 24 februarie. Și ne putem închipui de-acum și că ar putea relua Crimeea și Donbasul.

Apropo de ceea ce se întâmplă pe linia frontului, în zonele rusești se remarcă o activitate insurgentă desfășurată de ucraineni. Deci, din nou, asta va lua timp. Vor fi lupte grele. Dar aceasta este o situație dezastruoasă pentru Rusia.

Și nu sunt sigur că toată lumea recunoaște că va fi mai rău decât a fost în Afganistan. Aceasta va fi o retragere teribilă și dureroasă pentru ei. Nu mai am nicio urmă de îndoială: Ucraina va prevala, dacă nu va exista o evoluție neprevăzută și dacă vom continua să furnizăm arme. Sunt încrezător că vom continua le oferim tot ce au nevoie pentru a-i ajuta să-și întărească impulsul atins acum și că vom duce acest lucru până la victorie.

Despre următoarea mișcare a lui Putin

Ei bine, o zic din nou, este prea târziu pentru o mobilizare completă. Și dincolo de asta, și-au epuizat baza de antrenament. Nu au vehicule de schimb. Sancțiunile impuse exportului de microcipuri le-au zdrobit baza industrială și așa mai departe. Deci e prea târziu.

Luarea în considerare a armelor nucleare tactice… Da, ai putea crea o situație tactică foarte dezastruoasă, dar nu schimbă realitățile fundamentale, acelea că Rusia pur și simplu nu poate genera forțele, cu atât mai puțin să le angajeze capabil și competent. Moralul lor este la pământ. Nici măcar nu sunt siguri pentru ce luptă, în afară de salariu sau poate pentru a nu rămâne în spatele gratiilor.

Moralul părții ucrainene este crescut. Ei câștigă acolo. Deci, întrebarea este: Pot rușii să găsească noi linii defensive sau se vor prăbuși până în est, de exemplu, în liniile inițiale ale Donbasului, unde există foarte multe linii de apărare, aproape de tipul Primului Război Mondial? Și atunci cum de rezistă în aceste locuri? Da, vor găsi locuri în care există decoruri urbane pe care le pot folosi eficient și vor lupta din nou din răsputeri. Vor fi lupte grele, victime multe, mult mai multe pagube. Dar Rusia se află într-o situație cu adevărat dezastruoasă în acest moment.

Iar trecerea pragului nuclear ar fi atât de profundă, dar beneficiul acestui lucru nu ar fi la fel de profund. Așa că, din nou, cred că Putin se află într-o poziție foarte dificilă. Ceea ce va face acum este să încerce să schimbe narațiunea și să-i învinovățească pe alții și să găsească o modalitate de a explica de ce operațiunea specială a eșuat.

Despre poziția lui Putin

El încă are o stăpânire foarte, foarte solidă asupra Rusiei. Dar, evident, acest lucru este pus oarecum sub semnul întrebării. Și vor fi indivizi care vor ridica întrebări serioase. Au existat, desigur, oficiali din Sankt Petersburg care au sugerat că ar trebui să demisioneze. Au ajuns la închisoare. Dar mai erau și alții de la Moscova. Deci, din nou, el se află într-o situație precară, cred, deși este atât de greu de prezis când un autocrat poate fi doborît de pe tron. Dar mai presus de toate este un autocrat, el și lumea împuternicită de el. Și-a propus să facă din nou Rusia mare, dar ceea ce a făcut cu adevărat este să refacă măreția NATO.

Și apropo, ce ar putea schimba această dinamică? Cred că, în ceea ce privește reticența europeană și SUA în spune că Ucraina poate adera la NATO, având în vedere ceea ce a făcut Rusia, trebuie să existe o garanție de securitate la final. Singura garanție credibilă este apartenența la NATO. Și apoi putem spune, uite, ți-ai făcut-o cu mâna ta. Am fost foarte grijulii cu sentimentele tale înainte. Nu am vrut să vă provocăm inutil. Ai declanșat inutil o invadare neprovocată a vecinului tău și acesta este prețul pe care îl vei plăti.