Fostul ambasador al Ucrainei în Germania îşi critică aspru succesorul
09 Mai 2023, 10:38 (actualizat 09 Mai 2023, 10:50)
(actualizat 09 Mai 2023, 10:50) | Știrile TVR

Fostul ambasador ucrainean în Germania, Andrii Melnik, şi-a criticat aspru succesorul, afirmând că Oleksii Makeiev trebuie să obţină din partea guvernului german trimiterea mai multor arme avansate, vitale pentru existenţa Ucrainei, informează marţi dpa.

"El ar trebui să nu mai fie atât de leneş, să vorbească răspicat şi să aibă succese în problemele care sunt vitale pentru supravieţuire, precum avioanele de luptă şi navele de război germane, dar şi aderarea (Ucrainei) la NATO", a declarat Melnik, care este în prezent ministru de externe adjunct al Ucrainei.

Melnik a făcut această declaraţie marţi, pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland.

"Călcând în picioare tot ce a creat predecesorul său cu sudoarea frunţii, Makeiev m-a provocat", a spus Melnik.

"Faptul că Makeiev a aruncat la gunoi o cerere de lungă durată adresată Bundestagului pentru ridicarea unui memorial pentru milioanele de victime ucrainene ale regimului nazist al terorii la Berlin - la fel cum a făcut pentru surorile şi fraţii noştri polonezi - constituie o palmă dată strămoşilor noştri", a afirmat Andrii Melnik.

Melnik l-a mai criticat aspru pe succesorul său la sfârşitul lui aprilie, când a declarat pentru săptămânalul german Die Zeit că înainte ucrainenii erau capabili să "inflenţeze cu fermitate şi chiar să conducă" dezbaterea asupra livrărilor de arme la Berlin.

"Acum, noi nu facem decât să ne lăsăm purtaţi de val, plutind în derivă. Am fost daţi înapoi, cu zâmbetul pe buze şi cu fluturat de mâini. În loc să continuăm că batem fierul cât e cald, Makeiev a tot înălţat, ca pe nişte mantre, mulţumiri către Germania, pentru livrările de arme", a declarat Melnik.

Makeiev a respins aceste critici. "Acum, eu sunt ambasadorul Ucrainei la Berlin. Iar rezultatele în ceea ce priveşte livrările de arme sunt unele cu care ne putem mândri", a declarat el pentru Der Spiegel. El a calificat comentariile lui Melnik drept "aceste atacuri nefericite ale predecesorului meu" şi a spus că acestea sunt "total lipsite de profesionalism".

Spre deosebire de Melnik, Makeiev a dat asigurări că are toate uşile deschise şi că el a discutat deja de mai multe ori cu cancelarul federal, cu preşedintele, cu ministrul de externe şi cu cel al apărării din Germania.

 

 

sursa Agerpres