PARIS | Nicolas Sarkozy, martor în dosarele „sondajelor” de la Elysee

3 noiembrie 2021, 11:32

Nicolas Sarkozy a fost convocat la tribunal în jurul prânzului. El a ales să nu răspundă la nicio întrebare invocând imunitatea de care se bucură în calitate de fost președinte al Franței. El a denunțat solicitarea judecătorilor de a depune mărturie și a catalogat-o drept o acțiune neconstituțională și total disproporționată.

Nicolas Sarkozy le-a spus magistraților că respectă separarea puterilor în stat ca principiu fundamental al democrației și că nu are de ce să vorbească despre organizarea cabinetului său, sau modul în care lucra în perioada în care a fost președinte. El a mai spus că este dreptul său să nu răspundă și că nu face altceva decât să respecte Constituția Franței.

În dosarul „Sondajelor” sunt judecați mai mulți foști colaboratori. Aceștia sunt acuzați de deturnare de fonduri publice, favoritism și suprafacturare pentru mai multe sondaje și cercetări care au fost comandate și realizate în perioada 2007-2012.

Nicolas Sarkozy are mai multe probleme cu justiția. Este primul președinte al Franței care a fost condamnat la pedepse de închisoare cu executare. În martie, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție și trafic de influență în dosarul ascultărilor telefonice, iar în septembrie, la un an de închisoare cu executare pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012. Fostul președinte a făcut apel pentru ambele pedepse.

 

 

Relatare de la Mihaela Antoche

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite