Franța recunoaște oficial, după 60 de ani, atrocitățile comise în Algeria. Macron: Masacrul din 26 martie 1962 este de neiertat pentru Republică. Toate arhivele vor fi deschise
27 Ianuarie 2022, 21:20 | Știrile TVR

Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut oficial atrocitățile pe care armata franceză le-a exercitat în timpul războiului din Algeria. Este o reparație care vine la mai bine de jumătate de secol de la întâmplările care au aruncat o pată pe felul în care militarii francezi au ucis un grup de civili pe străzile din Alger în 1962.

Pe data de 26 martie 1962 trupele franceze au tras într-un grup de protestatari pe străzile din Alger. Numărul morților variază între 40 și 80, neexistând date oficiale în această privință.

Masacrul a avut loc la doar câteva zile după semnarea acordului de încetare a focului în războiul din Algeria. Victimele masacrului erau susținători ai Algeriei franceze și se opuneau independenței acesteia. A trebuit să treacă mai bine de jumătate de secol pentru ca Franța să își asume tragedia.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "După 60 de ani Franţa recunoaşte această tragedie. O spun cât se poate de clar: masacrul pe data de 26 martie 1962 este de neiertat pentru Republică. Toate arhivele franceze ale acestei tragedii vor fi deschise şi vor putea fi consultate la liber."

Între 1954 și 1962 Franța a purtat un sângeros război în Algeria, în încercarea de a-și păstra influența colonială pe continentul african. Conflictul s-a încheiat după mai bine de șapte ani și a făcut peste 250 de mii de victime în tabăra algeriană.