Francezii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de reforma pensiilor. Peste 72% dintre ei nu sunt de acord cu legea propusă

31 ianuarie 2023, 20:25

Francezii au strigat din nou în stradă în «marțea neagră» că nu sunt de acord cu reforma pensiilor, în varianta propusă de guvern.

ISABELLE TEXIER, şofer de autobuz: Suntem aici pentru pensionarea noastră, pentru că nu vom conduce până la 64 de ani. Pur și simplu nu este posibil!

Personalul didactic, cel din spitale, funcționarii publici și angajații din rafinării, la care se adaugă cei din transporturile feroviare și aeriene precum și sindicaliștii de la regia de transport în comun din Paris sunt în grevă. Toate activitățile au fost perturbate.

AXEL GAILLARD, student: Cred că oamenii care au treabă şi călătoresc nu ar trebui să fie afectați, guvernul ar trebui să fie afectat dacă ei (n.r. sindicatele) doresc cu adevărat să schimbe lucrurile.

BAKARY KOUAME, agent comercial: Mă tem că acest conflict va dura mult timp. Dar îi înţeleg, este vorba despre a fi înţeles şi auzit, şi dacă asta este singura modalitate prin care ei îşi pot transmite mesajul, atunci aşa să fie.

Președintele și guvernul nu vor să renunțe la reformă, iar sindicatele sunt decise să meargă mai departe cu protestele.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: Nu ar trebui să uităm niciodată că această reformă este indispensabilă, atunci când ne comparăm cu restul Europei şi când ne uităm la nevoia noastră colectivă de a păstra şi salva sistemul de pensii prin repartizare.

PHILIPPE MARTINEZ, lider sindical: Am făcut propuneri şi nu doar noi, aţi vorbit cu unii dintre colegii mei care au făcut aceeaşi analiză ca şi noi. Toate aceste propuneri au fost date la o parte de guvern, fără a le acorda vreo importanţă.

Peste 11.000 de polițiști asigură securitatea protestelor. Ei sunt mobilizați pentru a împiedica infiltrarea persoanelor violente care de obicei provoacă forțele de ordine și distrug mobilier urban.

Proiectul de reformă a ajuns în comisiile din Adunarea Națională. Peste 7.200 de amendamente au fost depuse. Ultimele sondaje arată că peste 72% dintre francezi nu sunt de acord cu legea propusă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri