Franţa: O radioterapie de doar cinci zile, eficientă în tratarea cancerului mamar

Cancer de sân
Cancer de sân
8 octombrie 2021, 11:58

Una dintre pacientele incluse în aceste studii, Danielle (prenume modificat), consideră că a fost „foarte norocoasă”. În iunie, medicii i-au detectat „o mică tumoare la sân, de 7 milimetri”, care s-a dovedit a fi canceroasă după o biopsie.

Începând din acel moment, programările la medici s-au succedat în mare viteză: o operaţie în iulie la Institutul Gustave Roussy (principalul centru de luptă împotriva cancerului din Europa, situat în apropiere de Paris), o consultaţie cu un medic chirurg în august, apoi o alta cu un medic radiolog în septembrie. În aceeaşi seară, a efectuat prima şedinţă de radioterapie, urmată de alte patru, realizate pe parcursul unei singure săptămâni.

Această pacientă a beneficiat de un nou parcurs „compact” de radioterapie, ce constă în scăderea numărului de şedinţe după o operaţie, păstrând totodată aceeaşi eficienţă a tratamentului.

Pentru moment, această schemă nouă de tratament nu se adresează tuturor femeilor. Astfel, la Institutul Gustave Roussy, ea este propusă doar pacientelor de peste 60 de ani diagnosticate cu un cancer localizat şi fără atingeri ganglionare, ceea ce reprezintă peste 50% din totalitatea cancerelor mamare depistate în Franţa.

Această nouă abordare a început în februarie 2021 în acelaşi centru francez după publicarea rezultatelor furnizate de două studii engleze, în 2020, care au demonstrat echivalenţa – măsurată prin frecvenţa recidivelor – în ceea ce priveşte reducerea numărului de şedinţe de radioterapie post-operatorii în raport cu o schemă standard de tratament radiologic.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Oncology a analizat rezultatele furnizate timp de 10 ani de o radioterapie administrată prin modalităţi diferite unor femei care sufereau de un cancer ce prezenta un bun pronostic medical. Dozele au fost repartizate în 25 de şedinţe întinse pe cinci săptămâni pentru unele dintre paciente, iar altele au beneficiat de o şedinţă pe săptămână timp de cinci săptămâni.

Concluzia: nicio diferenţă nu a fost constatată în ceea ce priveşte eficacitatea tratamentului, nici a efectelor secundare.

Al doilea studiu, publicat în The Lancet Oncology, a comparat apoi ceea ce devenise schema standard între timp, o radioterapie de 15 şedinţe realizate în trei săptămâni, cu o nouă schemă, care cuprindea doar cinci şedinţe în cinci zile. Nici în acest caz nu au fost constatate diferenţe între cele două abordări.

În baza celor două studii, în plină pandemie de COVID-19, experţii europeni în radiologie s-au reunit pentru a promova această terapie accelerată.

„În perioada pandemiei de COVID-19, pare deosebit de pertinent să le facem pe femei să vină la spital pentru un timp cât mai redus posibil”, a declarat Sofia Rivera, directoarea secţiei de radioterapie din cadrul Institutului Gustave Roussy.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri