Funcţionarea şcolilor şi spitalelor din Portugalia, perturbată de o grevă naţională
12 Noiembrie 2021, 14:34 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 14:36)
(actualizat 12 Noiembrie 2021, 14:36) | Știrile TVR

Funcţionarea şcolilor şi a spitalelor, precum şi serviciile de colectare a gunoiului au fost perturbate vineri în Portugalia de o grevă naţională a funcţionarilor, care cer majorări de salarii şi o creştere a puterii de cumpărare, informează AFP.

Funcţionarii "se pregătesc să înceapă al 13-lea lor an fără majorări salariale", a explicat pentru mass-media locale Sebastiao Santana, coordonatorul Frontului comun al sindicatelor din administraţia publică.

Actualizările salariale în funcţie de inflaţie nu au permis "recuperarea puterii de cumpărare pierdute", a adăugat el.

Greva, care a început în noaptea de joi spre vineri, a afectat spitalele şi serviciile de colectoare a gunoiului în special în regiunea Lisabona, la primele ore ale dimineţii, potrivit sindicatelor.

Această grevă se derulează pe fondul unei crize politice, după respingerea legii finanţelor pentru 2022 a guvernului socialist condus de Antonio Costa, abandonat de foştii săi aliaţi din stânga radicală.

Portughezii vor fi chemaţi la urne pe data de 30 ianuarie 2022 pentru alegeri legislative anticipate.

"Trebuie transmis un semnal clar înainte de următorul buget de stat", a afirmat responsabilul sindical, apreciind că, "chiar şi fără un buget de stat pentru 2022, există o mulţime de subiecte care pot fi tratate de la această oră", pentru că ele depind de bugetul actual în vigoare.