Furnizorii și producătorii susțin că supra-impozitarea preţului energiei ar putea duce unele companii la faliment
Noua lege pentru reducerea facturilor la energie îi nemulţumeşte şi pe furnizori şi pe producători. Susţin că supra-impozitarea preţului energiei ar putea împinge la faliment unele companii care au costuri mari de producţie. Iar acest lucru va afecta şi populaţia care va avea primi preţuri mai mari la schimbarea furnizorului.
Supraimpozitarea prețului mai mare de 450 de lei pe megawatt-ora ar putea însemna falimentul producătorilor și furnizorilor care au costuri mari. Este cazul termocentralelor și chiar CET-urilor care folosesc gaze naturale. Soarta furnizorilor va avea consecințe și asupra populației. Clienții casnici vor fi nevoiți să schimbe furnizorul care cel mai probabil va cere prețuri mai mari.
Producătorii și distribuitorii trebuie să se adapteze pieței, susține analistul pieței energetice Ionuț Purica. Cel mai probabil, își vor reduce costurile pentru a nu închide.
Ca să avem prețuri mai mici la energie, trebuie să o producem. Președintele Klaus Iohannis a pledat la Consiliul European de la Bruxelles pentru includerea energiei nucleare și a celei obținute pe bază de gaze naturale în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, prin Agenda Green.
România vrea să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă cu americanii și să exploateze cu OMV gazele off-shore din Marea Neagră. Nu doar că am deveni independenți energetic, dar am fi și exportatori de energie la nivel european.