Gabriela Szabo, povestea unei campioane. Interviu exclusiv pentru emisiunea “Ca’n viaţă”: “Niciodată nu vei fi împlinit ca sportiv dacă nu reuşeşti să concurezi la olimpiadă şi să câştigi medalie”

22 ianuarie 2020, 13:31

A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit record mondial la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund.

“Eu m-am maturizat foarte devreme. La 17 ani, concuram peste tot în lume, călătoream foarte mult. Când mă întorceam la Bistriţa în cercul meu de prieteni, de colegi cu care am crescut, vedeam diferenţa. Călătoriile, plimbările în lume, singurătatea te maturizează”, mărturiseşte Gabriela Szabo.

A avut un singur antrenor, pe Zsolt Gyöngyössy, care i-a devenit şi soţ.

„Am avut şansa să întâlnesc un asemenea antrenor care a ştiut să lucreze cu talentul meu. Sunt foarte mulţi copii talentaţi care nu au norocul să întâlnească antrenorul care să le fructifice talentul şi să îi pună pe linia dreaptă. Se întâmplă şi viceversa, când antrenorul este extrem de talentat, dar nu găseşte sportivul cu care să muncească. (…) În sport, pe lângă foarte multă muncă şi talent ai nevoie şi de puţină şansă şi de puţin noroc, iar norocul nu îţi vine decât de la Dumnezeu. Şi cred că Divinitatea m-a ajutat foarte mult pe lângă calităţile fizice şi mentale pe care le-am avut”, spune fosta atletă.

“Sunt multe lucruri care mă fac fericită: că mă plimb cu căţeii mei în pădure, că sunt alături de soţul meu, că persoanele dragi mie sunt bine, că mi s-a întâmplat un lucru pozitiv în acea zi. Cred în momentele de fericire”Gabriela Szabo.

Au făcut echipă în viaţa profesională şi fac echipă şi în viaţa personală. Gabriela Szabo “a dat din casă” câteva “lucruri mărunte” pe care le face alături de soţul ei Zsolt Gyöngyössy.: “Am un soţ extraordinar. Suntem căsătoriţi de 20 de ani şi avem aşa, un ritual al familiei. Sâmbăta şi duminica face micul dejun numai el. Duminica dimineaţă el merge la biserică şi se întoarce cu tot timpul cu flori acasă. Fericirea vine din lucruri mărunte. Seara suntem doar noi doi şi ne uităm la film. Asta este o bucurie imensă. ”

„Niciodată nu vei fi împlinit ca sportiv dacă nu reuşeşti să concurezi la olimpiadă şi să câştigi medalie” Gabriela Szabo.

Gabriela Szabo a fost descoperită întâmplător la 12 ani la un cros școlar. În 1994 a intrat în competițiile de senioare, după remarcabilele rezultate la juniori.

Gabriela a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m și cu bronz și respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000.

A fost de patru ori campioană mondială la seniori și o dată la juniori. Este vicecampioană olimpică la Atlanta, la 10.000 de metri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite