Garduri electrice pentru a ține urșii departe de zonele locuite. Programul pilot se va aplica în 26 de județe

24 iulie 2020, 15:00

În Băile Tuşnad, urșii au devenit nelipsiți de pe străzi. Pentru a preveni aceste vizite nedorite în 235 de gospodării, adică jumătate din câte sunt în oraș, au fost montate garduri electrice.

Primăria a plătit pentru sistemele de garduri aproximativ 300.000 lei. Autoritățile locale consideră însă că soluția este temporară.

Potrivit unor estimări în Harghita, numărul urșilor,depăşeşte 1500 de exemplare. În ultimii 4 ani, un om a fost ucis și peste 50 au fost răniţi grav de animalele sălbatice.

În Brașov, între Timisul de Jos și Timisul de sus, autoritățile au aplicat altă soluție pentru a ține urșii departe de drumul național.  Gardurile cu senzori de mișcare și avertizare sonoră, alungă animalele. Sistemul, finanţat prin programul LIFE al Uniunii Europene, este o premieră în România, dar funcţionează deja în Austria sau Australia.

Ministerul Mediului vrea să extindă programul de montare a gardurilor electrice cu voltaj redus în peste 1000 de localități din țară confruntate cu atacuri ale urșilor. Proiectul în valoare de 1,5 milioane de lei, urmărește atât siguranța populației cât și protejarea animalelor.

Programul pilot se va aplica în 26 de județe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă