Gazele românești ar putea ajunge la export. ”Statul român are drept de preemțiune”, avertizează europarlamentarul Rareș Bogdan

30 septembrie 2022, 19:17

Compania Black Sea Oil and Gas a început încă din iunie extracția de gaze din marea Neagră. Zilnic, 3 milioane de metri cubi sunt extrași din adâncuri. Compania a contractat însă producta pe trei ani către o companie de distribuție care le-ar putea vinde scump pe piață internațională.

„Dacă noi astăzi reușim performanța – între ghilimele – să contractăm în avans gazul care ar trebui să între în primul rând pentru a alimenta industria românească și partea de locuințe personale, respectiv spații publice… Ce câștigă România din asta? Câștigă doar redevența de 12,5%? Nu cer altceva decât ca instituțiile statului să cheme compania Engie la masă și să spună foarte clar: Nu puteți scoate în spațiul extra-românesc gaz sau energie electrică fără ca înainte să le oferiți statului român”, a declarat la TVR INFO rareș Bogdan, europarlamentar liberal.

Potrivit legii off-shore, statul român are drept de preemțiune asupra gazelor din Marea Neagră. Titularul dreptului de preemțiune este Administrația Națională a Rezervelor de stat.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Administrația rezervelor de stat a comunicat că deocamdată ”titularul licenței de exploatare a gazelor din Marea Neagră nu a notificat instituția privind contractul de distribuție și posibilitatea exercitării dreptului de preemțiune”.

Companiile Black Sea Oil and gas și Engie nu au rapusn deocamdată solicitărilor TVR de a expune un punct de vedere. Analistul pieței de energie, Dumitru Chisăliță, spune însă că distribuitorul are clienți în România și vinde gazele din Marea Neagră clienților români.

„Să nu uităm că totuși că compania care a contractat gazele de la BSOG alimentează jumătate din consumatorii casnici din România, adică cumpărarea acestor gaze este pentru români”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Surse din piața de energie văd solicitarea europarlamentarului Rareș Bogdan ca pe un avertisement către companii să nu exporte gazele din Marea Neagră, pentru ca apoi să le importăm la prețuri foarte mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite