Gazul lichefiat, alternativă la gazul rusesc. SUA, cel mai mare exportator de GNL

29 aprilie 2022, 20:10

De la sfârșitul anului trecut, România are un prim culoar de transport interbalcanic pentru a putea aduce gaze prin Turcia și Bulgaria.

Gazul lichefiat pentru România poate ajunge în porturile turcești, un terminal în Marea Neagră, la Constanța, nu poate fi deocamdată construit. Așa că rămâne varianta interconectorului Grecia-Bulgaria încă neterminat.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Premierul Petkov a menţionat că până la 30 iunie are certitudinea că acesta va fi finalizat din punct de vedere tehnic. Va urma perioada de testare şi verificare şi, cel mai probabil în această toamnă, vom avea gaz pe acest interconector„.

Kiril Petkov, premierul Bulgariei: Am conștientizat că avem infrastructura pe care nu am optimizat-o până acum. Conducta care aducea gaz din România prin Bulgaria către Turcia acum poate trimite invers, e mare oportunitate ca și prețurile vor fi diferite dacă cumpărăm împreună.

Încă de la începutul anului, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator de gaz lichefiat din lume. Este de fapt gaz de șist obținut prin tehnica fracturării hidraulice, dar ca să ajungă în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei gazul trebuie să fie transformat în lichid.

Johnny Verplancken, director de firmă: Prin lichefiere, reducem volumul de şase ori, astfel că îl putem transporta. Este singura soluţie pe care o avem astăzi ca să-l distribuim în lume.

Prin răcirea la o temperatură de minus 162 grade Celsius, gazul natural lichefiat are avantajul unui volum mai mic, prin comparație cu cel obișnuit. Acest lucru simplifică depozitarea și transportul de la terminalul GNL la stațiile de alimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite