Germania și Franța vor primi minori neînsoţiţi din tabăra de migranţi din Grecia, care a ars în totalitate. Merkel: Trebuie cu toţii să dăm un ajutor imediat
10 Septembrie 2020, 22:10
(actualizat 10 Septembrie 2020, 22:25)

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, joi seară, că Germania şi Franţa intenţionează să primească minori neînsoţiţi din tabăra de migranţi Moria de pe Insula Lesbos, afectată de un incendiu devastator, relatează dpa şi AFP.

Angela Merkel nu a avansat un număr, dar a spus că iniţiativa a fost luată în urma unei convorbiri telefonice cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

O sursă apropiată de dosar citată de AFP susţine că ar fi vorba despre un grup de minori transferaţi de pe Insula Lesbos în Grecia continentală, care potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, ar fi de 406 copii şi adolescenţi.

Angela Merkel speră că şi alte state membre ale UE se vor oferi să primească minori neînsoţiţi de la Moria.

"Trebuie ca în prezent cu toţii să dăm un ajutor imediat, să garantăm un adăpost mai bun pentru oamenii de la faţa locului (...) Este vorba despre un prim pas", a spus Merkel, precizând că "alţii vor urma" şi subliniind că europenii nu trebuie să lase ţările din sud, precum Grecia sau Italia, să poarte întreaga povară a migraţiei.

Pe lângă Germania şi Franţa, Olanda a anunţat şi ea joi că va primi 100 de migranţi, dintre care jumătate vor fi minori neînsoţiţi.

"Guvernul olandez este deschis la o solicitare a Greciei de a primi un contigent de minori şi de familii după teribilele evenimente din tabăra greacă Moria", a declarat ministrul adjunct pentru justiţie şi securitate Ankie Broekers-Knol, citată de AFP.

(sursa: Agerpres)