Germania se închide total de Paște. Franța anunță vaccinare non stop. În Grecia, medicii din privat vor lucra în spitale de stat
23 Martie 2021, 21:03 | Știrile TVR

Valul trei al pandemiei cuprinde tot mai multe țări europene. În Franța are loc o creștere explozivă a cazurilor, iar Germania se închide complet de Paște. Tot din cauza înmulțirii accelerate a infectărilor. Ungaria a trecut pe primul loc în lume la mortalitate COVID, după numărul record de decese din ultima săptămână.

Suntem într-o nouă pandemie, avertizează cancelarul Angela Merkel. Tulpina britanică, mult mai agresivă, înseamnă, practic, că avem un nou virus.

De Paștele catolic și protestant, va fi izolare totală în Germania, cu 5 zile în care nici măcar magazinele de alimente nu vor fi deschise.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: E același tip de virus, dar cu caracteristici complet diferite. Riscul de deces e semnificativ mai mare, e mult mai infecţios şi boala durează mai mult. De pe 1 aprilie, până pe 5 aprilie, va fi o perioada prelungită de odihnă de Paște, cu restricții extinse în privința contactelor și interzicerea adunărilor publice. Adică, cinci zile la rând, se aplică principiul: stăm acasă.

Bisericile vor oficia online slujbele de Paște. Liderii religioși vor anunța credincioșii din fiecare parohie cum au posibilitatea să le urmărească.

În Franța, scade la 70 de ani vârsta celor care se pot vaccina chiar dacă nu au suferințe cronice. Președintele Emmanuel Macron promite vaccinare non stop, dimineață, la prânz, seara și în weekend.

Pe fondul exploziei de infectări, medicii de la spitalele private din Atena sunt obligați să lucreze timp de o lună în unitățile medicale de stat. S-a încercat cooptarea lor benevolă, dar fără rezultat. Acum, peste 200 de pneumologi și generaliști sunt obligați să lucreze în spitalele publice.

Aristotelia Peloni, purtător de cuvânt guvernul elen: Sperăm că medicii îşi vor face datoria în aceste vremuri atât de grele şi vor contribui la efortul naţional.

Spitalele din Atena sunt copleșite. Medicii spun că azi e mai rău decât ieri și mâine va fi mai rău ca azi. Cel mai mare spital din capitala elenă, care are cele mai multe paturi la terapie intensivă, nu mai are nici măcar un loc liber.