Gheorghiță: În România sunt 6 cazuri de miocardite la tineri, după vaccin. Trecerea prin boală are un impact mai crescut, chiar dacă forma nu a fost gravă. Sunt studii care arată o afectare silențioasă a cordului
02 Noiembrie 2021, 14:54 (actualizat 02 Noiembrie 2021, 15:59)
(actualizat 02 Noiembrie 2021, 15:59) | Știrile TVR

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a spus, marți, că în țara noastră sunt șase cazuri de miocardite diagnosticate după vaccinare, la grupa de vârstă 17-29 de ani. Toate cazurile au avut o evoluție bună, iar afecțiunea a fost depistată în primele șapte zile după vaccinare.

Medicul a explicat că rata de raportare a cazurilor de miocardită este similară cu cea raportată în alte țări, aproximativ un caz la 100 de mii de doze administrate.

În România, până la acest moment sunt raportate șase cazuri de miocardită, ele sunt raportate la cinci băieți și o fată, grupă de vârstă este între 17-29 de ani. Toate cele șase cazuri au apărut după vaccinul de la compania BionTech Pfizer, trei cazuri după administrarea primei doze, trei cazuri după administrarea celei de-a doua doze. În toate cele șase cazuri, evoluția a fost favorabilă, adolescenții au fost internați și s-au externat cu stare generală foarte bună. Timpul de la administrarea dozei și până la diagnostic a fost de maximum 7 zile. Formele clinice au fost ușoare, evoluția bolii a fost foarte bună. Dacă ne uităm la numărul de doze administrate de la vârsta de 12 la 29 de ani, practic rata de raportare este similară cu ceea ce s-a raportat în alte țări, în Israel, SUA, aproximativ un caz la 100 de mii de doze administrate, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță este de părere că nu este nevoie de investigații suplimentare în urma vaccinării dacă nu apar semnele clinice ale miocarditei.

Semnele clinice  care ridică suspiciunea de miocardita sunt legate de durere în piept, durere toracică, palpitații și stare de oboseala și în anumite cazuri febra. În absența acestor simptome, care apar foarte rar, nu este nevoie de alte investigații după vaccinare, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicul a tras atenția că trecerea prin boală poate avea riscuri ridicate și a arătat că sindromul inflamator multisistemic are o rată de un caz la o mie în situația infectării cu SARS COV 2.

După infectarea cu SARS COV 2, știm că există acest risc de sindrom inflamator multisistemic care apare, după datele din SUA, cu o rată de un caz la o mie de copii care au trecut prin boală și aci nu are importanță gravitatea bolii. Apare într-un interval de timp de până 6-7 săptămâni de la boală, se caracterizează prin febră și interesează două organe, foarte frecvent fiind interesată inima, ceea ce, în multe cazuri, a necesitat internarea în terapie intensivă. Boala în sine are un impact mai crescut asupra copilului, char dacă forma de boală nu este una gravă la început. Sunt studii care arată o afectare silențioasă a cordului, dar aceste date sunt greu de evaluat din punct de vedere al sănătății copilului, a explicat Valeriu Gheorghiță.