Ghidigital, episodul 25 | Cel mai mare eveniment internațional găzduit vreodată de România e din sfera digitală

9 mai 2022, 12:17

Până la urmă, lumea digitala s-a născut din împreunarea a două nevoi esențiale ale civilizației umane: cea de calcule matematice complexe și rapide și cea de comunicare. Așa că strămoșul ITU s-a născut hăt, în 1865, pentru a standardiza ceea ce pe atunci era tehnologie de vârf: comunicațiile prin telegraf. În 1949, ITU a devenit o organizație sub egida ONU, a preluat reglementarea globală a telefoniei pe fir și apoi a spectrului radio. Am putea spune că nu mișcă nimic în domeniul infrastructurii de telecomunicații fără să fie mai întâi reglementat de ITU, fie că e vorba despre cablu, satelit, pe apă, prin aer sau în subteran.

Iar ca țară gazdă, România are dreptul să conducă lucrările conferinței plenipotențiare de anul acesta. Președinte a fost desemnat deputatul Sabin Sărmaș, seful comisiei de IT&C.

Din punct de vedere logistic, o astfel de conferință e un coșmar pentru orice organizator. Pregătirile au început de anul trecut. Iar zilele acestea, o delegație de la Geneva a venit în prospecție.

Maximillian Jacobson – Gonzalez, ofițer de comunicare ITU: „Din ce am văzut până acum – e prima dată când vizitez Palatul Parlamentului – e absolut incredibil. E o clădire imensă care îi va acomoda mai mult decât satisfăcător pe delegații ITU. Sunt sigur că evenimentul va aduce asupra României atenția pe care o merită și va servi foarte bine evenimentul nostru. Încă mai există în lume 2,9 miliarde de oameni care nu sunt conectați iar pentru noi ținta principală este să reducem drastic acest număr și să ne asiguram că planeta este acoperită digital în cel mai bun mod posibil. Îi ajută pe cei în vârstă să trăiască mai sănătos, pe cei tineri să învețe mai ușor și ne ajută pe noi toți să muncim în moduri mai flexibile și productive”.

Acum 100 de ani, o conferință plenipotențiară odată la patru ani era un ritm mai mult decât potrivit pentru că reglementarea să direcționeze dezvoltarea tehnologiei. Dar în epoca digitală de astăzi, autoritățile aleargă ca să țină pasul cu viteza inovațiilor și schimbărilor. Este una din provocările viitorului în telecomunicațiile digitale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite