Giorgia Meloni vrea să guverneze 5 ani și respinge orice sugestie conform căreia partidul său ar fi nostalgic după epoca fascistă

25 septembrie 2022, 19:56

Giorgia Meloni are 45 de ani și este președinta Partidului Frații Italiei, o formațiune care a obținut la alegerile din 2018 puțin peste 4% din voturi.

A fost crescută de o mama sa într-un cartier muncitoresc al Romei, după ce tatăl ei le-a abandonat.

În autobiografia ei de anul trecut, „Eu sunt Giorgia”, a mărturisit că și-a găsit o nouă familie la 15 ani, când s-a alăturat unei secții de tineret a Mișcării Sociale Italiene, formațiune creată de susținătorii dictatorului fascist Benito Mussolini.

Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei, la 31 de ani, când a primit portofoliul Tineretului în guvernul Berlusconi din 2008.

La sfârşitul lui 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat partidul „Frații Italiei” cu dizidenți din partidul lui Berlusconi, alături de care se regăsește acum într-o coaliție de dreapta.

Într-o analiză Reuters se arată că a reușit să-și dinamizeze partidul de extremă dreapta, să câștige popularitate speculând problemele și frustrarea unor italieni nemulțumiți de viața scumpă și de anumite linii promovate de Bruxelles.

Giorgia Meloni, preşedinta partidului Fraţii Italiei:Ei spun că în Europa sunt un pic îngrijorați cu privire la Meloni și la ce se va întâmpla. Ce se va întâmpla? Distracția se va termina. Ce se va întâmpla este că Italia își va putea apăra interesele naționale„.

Ascensiunea grupării extremiste Frații Italiei, partidul dominant în Coaliția dreptei, s-ar datora abilităților ei, susțin unii comentatori ai scenei politice italiene.

Printre prioritățile sale se află reducerea drastică a migrației și recăpătarea controlului asupra teritoriului național.

Lorenzo Castellani, analist politic, profesor la Universitatea Luiss:Ceea ce am putea avea este un guvern mai naționalist și protecționist, care va menține probabil aceeași linie în privinţa relaţiilor internaţionale precum guvernul Draghi, sprijin susţinut pentru Ucraina în privinţa politicii externe şi, de asemenea, un rol activ împotriva investițiilor chineze. Desigur, pot apărea modificări minore în privinţa politicilor interne și a relaţiei UE cu Italia„.

Giorgia Meloni s-a remarcat ca o eurosceptică, criticând unele politici ale Bruxellesului.

Din opoziție, Meloni a susținut poziția fermă a premierului Draghi față de invazia Rusiei în Ucraina, adoptând o poziție critică față de Moscova și de susținere față de NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite