Giorgia Meloni a fost desemnată prima femeie șef de executiv din istoria Italiei. Cinci tehnocrați în guvern. Ministrul de Externe propus: Antonio Tajani, fost preşedinte al Parlamentului European
21 Octombrie 2022, 19:43 (actualizat 22 Octombrie 2022, 00:08)
(actualizat 22 Octombrie 2022, 00:08) | Știrile TVR

Președintele Sergio Mattarella a avut consultări cu toate grupurile parlamentare. Coaliția de centru-dreapta, câştigătoarea alegerilor, a stat doar 11 minute la discuții cu şeful statului, care apoi a anunțat nominalizarea. Noul guvern depune jurământul sâmbătă dimineață. Meloni va merge apoi în Parlament pentru a cere votul de încredere. Procedurile se vor încheia în următoarele zile. Georgia Meloni va fi prima femeie premier din istoria Italiei, după 30 de bărbați care au ocupat această funcție.

Meloni a prezentat vineri după-amiază compoziţia guvernului, care va depune jurământul la ora 08.00 GMT, la Palatul Quirinale.

Giorgia Meloni l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din cadrul Ligii lui Matteo Salvini, ministru al Economiei. Potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres, Giorgetti, trece drept unul dintre reprezentanţii cei mai moderaţi şi pro-europeni ai formaţiunii. În calitate de ministru al Dezvoltării economice, el a fost până la final un susţinător al fostului premier Mario Draghi.

Portofoliul de ministru de Externe ar urma să fie ocupat de Antonio Tajani, din cadrul Forza Italia, fost preşedinte al Parlamentului European şi fost comisar european pentru Industrie, relatează Reuters.

Postul de ministru pentru Afaceri europene va fi ocupat de un personaj mai puţin cunoscut pe scena internaţională, eurodeputatul Raffaele Fitto, copreşedinte al grupului Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR).

Alte posturi-cheie din cabinet, cel de ministru de Interne şi cel al Apărării, vor fi ocupate de Matteo Piantedosi, un funcţionar civil de carieră fără afiliere politică, respectiv de Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fratelli d'Italia.

În total, 9 ministere au fost asumate de Fratelli d'Italia, Liga şi Forza Italia au primit câte 5, iar 5 au fost încredinţate unor tehnocraţi.