Google le interzice angajaților să folosească platforma Zoom, din cauza problemelor de securitate

Platforma online Zoom
Platforma online Zoom
9 aprilie 2020, 11:59

Recent, echipa noastră de securitate i-a informat pe angajați că Zoom Desktop Client nu va mai putea fi accesat de pe calculatoarele companiei, pentru că nu îndeplinește standardele de siguranță online pentru aplicațiile folosite de noi„, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei.

Google are propria versiune pentru apeluri video – Google Meet, dar aplicația nu este la fel de dezvoltată și nu deține toate facilitățile pe care le are Zoom.

Popularitatea Zoom a crescut rapid de la instituirea măsurilor de izolare, în contextul pandemiei de coronavirus. Mulți dintre cei care lucrează de acasă folosesc aplicația – de la angajați în multinaționale, până la profesori care își țin cursurile online.

Chiar și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, folosea serviciul pentru întâlnirile sale virtuale cu membrii cabinetului.

Simultan, au crescut și îngrijorările legate de erorile multiple în protejarea datelor personale ale utilizatorilor.

Și în România, acum o săptămână, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO a avertizat că aplicaţia Zoom prezintă o serie de vulnerabilităţi şi de funcţii ascunse.

Zoom salvează un fişier .TXT al mesajelor de chat de la o întâlnire video online, dar „nu clarifică ce se întâmplă cu mesajele directe între participanţi„, atrage atenţia CERT-RO.

De altfel, pe baza politicilor de confidenţialitate, Zoom colectează informaţii despre utilizatori, informaţii personale precum nume, adresă, adresă de e-mail, număr de telefon, titulatura locului de muncă, angajatorul.

„Chiar dacă nu îţi creezi un cont Zoom şi te conectezi cu un alt serviciu, aplicaţia tot va colecta informaţii precum tipul de dispozitiv utilizat şi adresa IP”, au avertizat specialiștii CERT-RO.

Recent s-a descoperit că Zoom a distribuit într-o modalitate incorectă informaţii către Facebook.

Pentru ca utilizatorii de internet să-şi poată proteja datele atunci când apelează la Zoom, specialiştii recomandă utilizarea a două dispozitive în timpul apelurilor prin această aplicaţie, evitarea autentificării prin Facebook, utilizarea aplicaţiei doar cu actualizările la zi, precum şi protecţia apelurilor împotriva Zoombombing.

„Înainte de a iniţia o video-conferinţă publică, intraţi în meniul Settings (setări) şi modificaţi opţiunea Screen Sharing (partajare ecran) la setarea „Host only”, dezactivaţi „Join Before Host”, dezactivaţi „Allow Removed Participants to Rejoin” şi dezactivaţi „File Transfers””, a explicat CERT-RO.

Totodată, dacă tipul conferinţei permite, trebuie configurată o parolă de acces.

Între timp, fondatorul și directorul executiv al companiei Zoom, Eric Yuan, a anunțat că specialiștii vor opri dezvoltarea platformei pentru a se concentra pe rezolvarea problemelor legate de protejarea datelor personale.

El și-a cerut scuze pentru erori și a anunțat că în cel mult 90 de zile vor fi înlăturate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite