Google marchează 8 martie cu un doodle care are ca subiect modurile în care femeile sprijină alte femei
08 Martie 2023, 13:00 (actualizat 08 Martie 2023, 13:21)
(actualizat 08 Martie 2023, 13:21) | Știrile TVR

Google marchează 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, cu un doodle care are ca subiect modurile în care femeile sprijină alte femei, vinietele folosite pentru fiecare literă din cuvântul "Google" evidenţiind domeniile în care femeile din toate colţurile lumii se implică pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

Doodle-ul reprezintă femei în poziţii de lider, femei care se alătură pentru a-şi susţine drepturile, femei care îngrijesc alte persoane sau femei care oferă sprijin esenţial în timpul maternităţii.

"Ştiu că experienţa completă a ceea ce înseamnă a fi femeie cu siguranţă nu poate fi surprinsă într-o singură imagine, aşa că sper că acest doodle este doar un punct de plecare pentru a reflecta asupra cât de largă, complexă, nuanţată şi puternică este noţiunea de feminitate", a explicat Alyssa Winans, artistul care a ilustrat doodle-ul de 8 martie, conform unui comunicat al companiei remis, miercuri, Agerpres.
De-a lungul timpului, Google a celebrat prin doodle-uri diferite personalităţi feminine din România. Sursa citată reaminteşte care au fost româncele care au inspirat ilustraţia de prima pagină a Google.

Anul 2013 a fost centenarul Mariei Tănase, una dintre cele mai cunoscute voci ale României, supranumită de către Nicolae Iorga "Pasărea Măiastră a României", căreia Google i-a dedicat un doodle pe 25 septembrie 2013.

Pe 10 noiembrie 2018, Google i-a dedicat un doodle Elisei Leonida Zamfirescu, la 131 de ani de la naştere. Elisa Leonida Zamfirescu a fost una dintre primele femei inginer din lume şi o personalitate importantă a ştiinţei şi ingineriei din România. Ea a absolvit Institutul Politehnic din Berlin, în 1912, iar apoi a revenit în România, unde a profesat în domeniul ingineriei.

Pe 4 mai 2021, la 95 de ani de la naşterea sa, i-a fost dedicat un doodle Getei Brătescu, artistă plastică, fotografă, eseistă şi scriitoare, considerată una dintre cele mai semnificative personalităţi în arta contemporană est-europeană. Ea a avut o carieră prolifică în care a dezvoltat desene, colaje, gravuri, tapiserii, fotografii, esee, filme experimentale şi performance-uri.

Elena Caragiani-Stoenescu a primit un doodle pe Google pe 13 mai 2022, la 135 de ani de la naşterea sa. Elena Caragiani-Stoenescu a fost reporter, corespondent de război şi prima femeie aviator din România. Născută la Tecuci, ea a primit licenţa de pilot la 27 de ani, după absolvirea Şcolii de Aviaţie Civilă din Franţa, fiind a 12-a licenţă internaţională de zbor acordată unei femei în istorie.

Google a dedicat prima pagină pe google.ro Ştefaniei Mărăcineanu pe 18 iunie 2022, la 140 de ani de la naştere. Ştefania Mărăcineanu este o personalitate marcantă a cercetării şi ştiinţei din România, recunoscută la nivel internaţional. Ea a studiat chimia şi fizica la Institutul Radium din Franţa, sub conducerea lui Marie Curie, şi s-a remarcat prin cercetările asupra radioactivităţii artificiale.