Nu numai Europa, ci lumea întreagă asistă, neputincioasă deocamdată, la creșteri de prețuri peste limita suportabilității. Dincolo de toate scumpirile accentuate în urma războiului din Ucraina, unul dintre cei mai relevanți indicatori este prețul pâinii, care nu mai poate fi oprit. Ca și penuria de pâine, pentru că grâul ucrainean nu mai ajunge acolo unde e nevoie de el.
Oamenii stau la coadă, în localități din estul Ucrainei, să primească drept ajutor alimentar o bucată de pâine, în momente de calm dintre bombardamente.
Criza pâinii, însă, nu mai e doar una locală. A depășit demult chiar și granițele Europei.
În Tunisia, brutăriile nu mai au ce vinde. Iar atunci când, printr-o minune, se aduce marfă, sunt cozi cum nu au mai văzut niciodată tunisienii.
Nervoși, vânzătorii se plâng, dar vor să rămână în anonimat.
Totul, pentru că Tunisia este total dependentă de grâul din Ucraina. Așa că pâinea nu se găsește, iar când apare costă dublu decât până acum, și e, bineînțeles, raționalizată.
Bagheta, atât de apreciată de francezi, are la Paris prețuri din ce în ce mai mari, pe zi ce trece. De la 95 de eurocenți la peste un euro, astăzi.
Toate brutăriile de cartier vor fi nevoite să se alinieze noilor prețuri, iar supermarketurile nu vor mai putea ține la preț multă vreme.
Tona de grâu a depășit în Franța 460 de euro, preț record. Agricultorii francezi importau din Ucraina cereale și îngrășăminte, iar războiul le pune și lor serioase probleme de aprovizionare.
Pentru majoritatea produselor alimentare, în Franța sunt așteptate creșteri de prețuri între 5 și 8 la sută.