Grevă în transportul public din Belgia, circulă doar o treime din trenuri. Protestatarii denunţă lipsa de personal, bugetele reduse, volumul mare de muncă şi condiţiile de pensionare

Grevă în Belgia
Grevă în Belgia
10 martie 2023, 11:21

Reprezentanţii lucrătorilor din transporturi denunţă lipsa de personal, bugetele reduse, volumul mare de muncă şi condiţiile de pensionare.

Acţiunea sindicaliştilor din SNCB (compania feroviară naţională din Belgia) a început încă de joi seara. În provinciile Namur, Hainaut şi Brabantul valon circulă un număr mic de trenuri.

La Charleroi, oraş aflat la 60 de kilometri sud de Bruxelles, transportul este grav afectat şi pe reţeaua de transport TEC.

Circulaţia trenurilor va fi perturbată pe întreaga durată a zilei, funcţionând doar o treime din trenuri.

În provinciile unde este posibil, SNCB are în vedere un serviciu de trenuri alternative pe baza personalului operaţional disponibil, în pofida grevei. Programul normal pe rutele feroviare din Belgia ar urma să fie reluat sâmbătă dimineaţă.

La grevă participă şi o parte din angajaţii la metroul din Bruxelles (STIB). La ora locală 06:00 funcţiona doar linia de metrou 1, care face legătura între estul şi vestul capitalei belgiene şi deserveşte inclusiv cartierul unde se află sediul Comisiei Europene. Pe parcursul zilei, călătorii vor fi informaţi în timp real, pe diferite canale (website-ul STIB, aplicaţia mobilă, social media), despre situaţia actualizată.

De asemenea, vineri dimineaţă circulau tramvaiele de pe şapte trasee şi autobuzele de pe alte opt trasee din Bruxelles.

Şcolile au rămas deschise vineri, însă este de aşteptat ca şi activitatea lor să fie perturbată de greva din transporturi.

Greva pompierilor începută în urmă cu câteva zile va continua până sâmbătă dimineaţă, a declarat delegatul permanent al Sindicatului liber al funcţionarilor publici, Eric Labourdette, pentru agenţia de presă Belga.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite