Grevă spontană la termocentrala Mintia. Schimbul întâi a rămas la poartă. Protestatarii cer prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului Economiei, Virgil Popescu

18 august 2020, 08:50

ACTUALIZARE Protestul energeticienilor de la termocentrala Mintia a fost suspendat, după mai multe ore de discuţii între reprezentanţii sindicatelor, cei ai administraţiei şi conducerea Prefecturii Hunedoara. Problemele salariaţilor vor fi prezentate la Guvern în cadrul unei întâlniri care va fi organizată în perioada următoare, notează Agerpres.

ACTUALIZARE, ORA 10.00 Reprezentanţii Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” au solicitat, marţi, prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului Economiei, Virgil Popescu, la termocentrala Mintia, pentru a dezamorsa protestul spontan declanşat în cursul dimineţii de către aproximativ 150 de angajaţi ai producătorului de electricitate.

Într-o adresă trimisă premierului, sindicaliştii arată că principalele revendicări se referă la plata restanţelor pentru unele drepturi salariale neachitate în ultimele 5 luni şi un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia – prin reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), prin care „să se asigure securitatea energetică a României în vestul ţării, respectiv siguranţa locurilor de muncă”.

De asemenea, se solicită ca, în urma reorganizării CEH, termocentrala Mintia să fie transferată ca un întreg, cu toate grupurile energetice.

(w620) Protest sp

Sindicaliştii au mai anunţat că la ora 11,00 vor preda, în mod simbolic, guvernanţilor, cheia de oprire a termocentralei.

În ceea ce priveşte drepturile băneşti neachitate la timp, acestea se constituie, în principal, din tichete de masă şi deconturi pentru transportul la locul de muncă, valoarea lor fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei pentru un salariat.

„Schimbul de dimineaţă a rămas la poartă. Solicităm un program de salvare a termocentralei sau, în lipsa lui, unul de închidere prin care să se acorde plăţi compensatorii în sumă de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Conform liderului sindical, conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se află la locul protestului şi poartă discuţii cu angajaţii.

(w620) Protest sp

Energeticienii de la Mintia au protestat de mai multe ori, pe parcursul acestui an, nemulţumiţi de întârzierea drepturilor băneşti şi de faptul că termocentrala s-a confruntat cu lipsa stocurilor de cărbune, motiv pentru care a fost nevoie de oprirea instalaţiilor în două rânduri.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite