O rețea româno-albaneză de trafic de droguri a fost trimisă în judecată de procurori. Capul rețelei este un cetățean albanez care a mai fost închis

5 februarie 2023, 20:02

Transportul drogurilor se făcea cu autoturisme modificate și astfel puteau fi plimbate între 10 și 20 de kilograme pe sub nasul polițiștilor de frontieră fără ca aceștia să își dea seama. În august anul trecut, după luni de investigații, polițiștii antidrog au reușit să facă un flagrant în Cartierul Latin și captureze 12 kg de cocaină. Aproape imediat au fost arestați toți membrii grupării aflați în România.

Albanezul plătea foarte bine, spun surse judiciare. În jur de 15 mii de euro în jumătate de lună pentru un curier.

Din 2020, după 6 ani de închisoare, cetățeanul albanez a trecut la aplicarea planului făcut cât a stat la Jilava – să facă o rețea puternică de trafic de stupefiante. Violent, autoritar, fără milă față de cei care greșeau, a reușit să impună o disciplină de fier, spun surse din anchetă. Cumpăra heroina și cocaina din Olanda la un preț mic, 25.000 de euro pe kilogram. Vindea de 3 ori mai scump în România și tot era sub prețul pieței de la noi. La un singur drum, duceau chiar și 20 de kilograme de stupefiante, iar clienți de bază erau cei din grupările de romi din Capitală și din Ilfov.

Ofițer antidrog: „În vederea transportului, atât cetățenii români cât și cei albanezi achiziționau autovehicule pe care le înmatriculau foarte rar pe numele propriu. După ce foloseau autoturismul câteva luni de zile, acesta, cum spuneau ei,  era ‘tras pe bară’ în Albania, de cele mai multe ori Albania fiind și țara de unde achiziționau aceste autoturisme. Tot acolo exista un service unde  făceau locașurile  respective. Locașurile erau ori în plafon, ori în bară, ori sub scaune ori în podea.”

Din România spre Olanda sau Belgia mașinile erau conduse de români. Cu toată vigilența liderului albanez, tot au apărut fisuri în rețea, de care s-au folosit oamenii legii din București.

Surse judiciare susțin că timp de 6 luni un ofițer sub acoperire a fost introdus în gruparea de români și de albanezi. Acesta nu avea un rol determinant în cadrul grupării, susțin aceleași surse, în schimb, era cel care conducea mașinile din punctul A în punctul B pentru a face livrările de droguri. În toată această perioadă, ofițerul nu și-a vizitat familia pentru a nu o expune la riscuri.

Așa s-au putut strânge informații despre trasee și curieri. În România, până să fie vândute, drogurile se ascundeau în case și apartamente închiriate, iar tranzacțiile se făceau în cartierul de lângă Lacul Morii, pe străzi controlate de interlopi români și unde supravegherea făcută de polițiști era foarte dificilă. Banii erau investiți în țară și în străinătate.

Ofițer antidrog: „Cetățeanul albanez dorea să investească sumele provenite din traficul de droguri în mai multe firme ce aveau un circuit legal, spre exemplu banii erau investiți în Italia într-un restaurant și în Dubai în firme de consultanță. Colegii de la serviciul de investigații financiare au identificat mai multe active ce au dus la confiscări de aproximativ 424.000 de euro.”

Liderul albanez, acum în vârstă de 44 de ani, ar fi cumpărat inclusiv un teren pe malul lacului în Snagov și ar fi făcut mai multe achiziții imobiliare în Cluj. Opt inculpați sunt trimiși acum în judecată pentru trafic de droguri și spălare de bani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite