Guvernul a aprobat astăzi strategia națională de vaccinare anti-COVID

17 decembrie 2020, 10:39

ACTUALIZARE 13.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, joi, că în ședința de Guvern a fost aprobată strategia națională de vaccinare.

În ședința de guvern de joi a fost aprobată hotărârea pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România

„Actul normativ prevede ca, normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății, al Ministrului Afacerilor Interne, al Ministrului Apărării Naționale și al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu respectarea legislației în vigoare aplicabile domeniilor respective. Conform documentului, centrele de vaccinare împotriva COVID-19, altele decât cele din cadrul unităților sanitare, vor funcționa, în scop profilactic, ca structuri fără personalitate juridică în coordonarea Ministerului Sănătății pentru asigurarea imunizării populației”, a sus Tătaru.

Locația centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se va stabili prin ordin al ministrului sănătății cu consultarea autorităților administrației publice centrale și locale.

Fondurile necesare organizării și funcționării centrelor de vaccinare se suportă din bugetele instituțiilor și ministerelor implicate, conform activităților în responsabilitate, prevăzute în Strategie.

_____________________________________________________________________

La ședința de Guvern de astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că pe 21 decembrie Agenția Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-Covid, urmând ca în România să ajungă o primă tranșă de 10.000 de doze.

Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecțioase „care au fost în prima linie și vor fi ultimele care vor ieși din această luptă”.

De asemenea, Tătaru a mai spus că se lucrează la etapa de comunicare către populație a importanței vaccinării anti-COVID. „Se face la nivel de fiecare grupare populațională, începând cu corpul medical. Sunt în acest moment în desfășurare acele conferințe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea și suportul lor în această activitate, pentru a înțelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, efectele secundare, imunizarea și când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populațional”, a spus ministrul.

„Într-o primă etapă, îl luna ianuarie, vom primi în jur de 600.000 de doze, iar vaccinarea va fi adresată către corpul medical din unitățile publice și private, de aceea centrele de vaccinare în prima lună vor fi la nivelul unităților medicale. În București sunt 32 de astfel de unități medicale care vor fi centre de vaccinare”, a continuat Tătaru.

În replică, premierul interimar i-a spus ministrului Tătaru că vrea ca mesajul vaccinării să ajungă la cât mai mulți cetățeni.

„Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica și modul în care, așa cum spunea cineva ieri, vom reuși să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc să înțeleagă și să aibă tot ceea ce ține de informațiile necesare să poată să ia această decizie”, a afirmat Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite