Guvernul caută soluții pentru temperarea prețurilor RCA și pregătește înființarea unei companii de asigurări a statului
21 Martie 2023, 18:38 (actualizat 21 Martie 2023, 19:42)
(actualizat 21 Martie 2023, 19:42) | Știrile TVR

Guvernul pregătește măsuri prin care să limiteze șocul provocat pe piața asigurărilor auto de intrarea EUROINS în insolvență. Executivul ar urma să aprobe până săptămâna viitoare o hotărâre care să limiteze creșterile de prețuri pentru polițele RCA. Ministrul Finanțelor a făcut aceste precizări și a adăugat că este nevoie și ca ASF să fie mai puternică. Şi Consiliul Concurenţei cere îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul asigurărilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca preţurile poliţelor RCA să revină la valorile din martie enul trecut. Este un răspuns la scumpirile din acest an şi pe fondul problemelor pe care le are EUROINS, compania care are cele mai multe poliţie RCA emise. Proiectul ASF se află la ministerul Finanțelor, iar săptămâna viitoare guvernul ar urma să ia o decizie.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "Această intervenție a guvernului trebuie însoțită în continuare de un plan acțiuni. Hotărârea de guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioada temporară, timp în care ASF-ul trebuie să vina cu plan acțiune astfel încât la finalul acestei intervenții piața să funcționeze în beneficiul consumatorului."

La audierile din Senat, preşedintele ASF a explicat că autoritatea nu poate interveni pe tarife decât în situații excepționale. O limitare a scumpirilor poate fi impusă de executiv.

Nicu Marcu, președinte ASF: Am  creat niste facilitați că să nu fie afectate foarte mult aceste companii prin tarifele pe care o să le practice. E o perioadă limitată de 6 luni astfel încât seismul ieșirii din piață al companiei Euroins să nu se resimță în creșterea tarifelor RCA."

Şi Consiliul Concurenţei a constat nereguli pe piaţa asigurărilor şi a dat amenizi de 20 de milioane de euro anul trecut doar companiilor care emit poliţe RCA. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat la TVR INFO că şi legislaţia trebuie corectată pentru ca piața să poată funcționa eficient:  "Sunt hibe în piaţa de RCA. Unele în modul cum e ea structurată, în legile care o guvernează.  Nu ai cum să te aştepţi ca rezultatul final să rămână stabil, deci să nu crească preţul poliţei RCA dacă costurile pe care le au companiile tot cresc. Şi aici problema majoră este că nu există niciun mecanism de control al costului reparaţiilor."

ASF propune ca în cazul în care tarifele RCA din martie 2022 sunt mai mari decât cele de acum, companiile de asigurări să aplice tariful cel mai mic. În plus, guvernul pregătește înființarea unei companii de asigurări a statului. Ministerul Finanțelor a cerut CEC să ceară autorizarea ASF.