Guvernul francez alocă 15 miliarde de euro pentru industria aeronautică, afectată de COVID-19

10 iunie 2020, 06:57

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au lovit în plin industria aeronautică. Numărul zborurilor s-a redus cu 80% la nivel global, iar cele mai multe companii au disponibilizat angajați. Unele au declarat falimentul și cele mai multe așteaptă intervenția statului.

Guvernul francez a alocat 15 miliarde pentru această industrie, pentru a-și păstra locul la masa greilor acestui sector.

Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe al Franţei: „Trebuie să ne salvăm industria aeronautică. Să evităm în lunile următoare să ne slăbim poziţia în faţa gigantului american Boeing sau a celui chinezesc COMAC. Nu vom permite că piaţa mondială aeronautică să fie împărţită între SUA şi China. Franţa şi Europa îşi vor menţine poziţiile„.

Principalii beneficiari vor fi Airbus, care și-a redus producția de avione cu până la 40%, și compania Air France.

Banii guvernamentali includ investiții directe, subvenții, împrumuturi sau garanții.

În schimbul banilor, companiile trebuie să se angajeze că vor investi mai mult în aparate de zbor verzi – electrice sau pe bază de hidrogen.

Pierderile suferite în pandemie vor fi greu de recuperat. Potrivit prognozei guvernului francez, industria își va reveni la nivelul dinaintea crizei sanitare nu mai devreme de anul 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite