Guvernul francez vrea să treacă legea care crește vârsta de pensionare prin asumare. Deputații din diferite grupuri politice din opoziție au depus o moțiune de cenzură pentru a forța căderea guvernului
17 Martie 2023, 19:49 | Știrile TVR

În Franța, sindicatele au blocat mai multe drumuri și au organizat pichete în semn de protest față de decizia guvernului de a trece fără vot, în Parlament, legea care crește vârsta de pensionare. Grevele și demonstrațiile vor continua și în weekend. Între timp, deputații din diferite grupuri politice din opoziție au depus o moțiune de cenzură pentru a forța căderea guvernului și retragerea legii.

”Pe baza articolului 49, paragraf 3 din Constituţie, guvernul meu îşi asumă răspunderea pentru proiectul care modifică legea finanţelor şi a siguranţei sociale pe 2023”, a susținut prim-ministra Franței, Elisabeth Borne.

Nemulțumirea francezilor este în creștere după ce premiera Elisabeth Borne s-a folosit de articolul 49.3 pentru a trece controversata lege de reformă a pensiilor în Adunarea Națională, unde majoritatea prezidențială este relativă. Șoseaua periferică pariziană a fost blocată, iar grevele continuă în diferite sectoare de activitate, după o noapte în care forțele de ordine s-au ciocnit cu demonstranții. Tensiunea socială este în creștere, iar în weekend se anunță multe proteste.

”S-a întâmplat ceva fundamental, şi anume că imediat au avut loc demonstraţii spontane în toată ţara. Este de la sine înţeles că, în ceea ce mă priveşte, îi încurajez pentru că eu cred că acolo se întâmplă, cu sindicatele unite, facem apel la acţiune în acest weekend”, a declarat Jean-Luc Melenchon, liderul stângii franceze.

Grupul parlamentar independent Liot, un grup de aproximativ 20 de deputați, care reunește deputați din teritoriile de peste mări, din Corsica și alții, a depus o moțiune de cenzură în Adunarea Națională, o moțiune considerată transpartinică semnată și de deputați din alte formațiuni politice.

Guvernul continuă să susțină reforma pensiilor și crede că nu este un eșec faptul că s-a recurs la articolul 49.3 pentru a trece legea.

”Facem această reformă, care este dificilă, care nu este populară. Aveţi dreptate, nu există o majoritate a francezilor care o susţin şi suntem perfect constienţi de asta”, a declarat Olivier Veran, purtător de cuvânt al guvernului francez.

Opt din zece francezi sunt nemulțumiți de articolul constituțional folosit de Elisabeth Borne pentru a trece reforma, iar peste 65% sunt de acord ca protestele să continue, conform ultimelor sondaje.