Guvernul Orban 2 a eșuat înainte de vot
24 Februarie 2020, 18:51
(actualizat 24 Februarie 2020, 19:55)

Curtea Constituțională a oprit pentru moment votul asupra noului guvern. Judecătorii CCR au dat dreptate PSD și au stabilit că desemnarea lui Ludovic Orban drept prim ministru nu respectă Constituția, iar președintele trebuie să vină cu o nouă propunere. Partidele interpretează diferit decizia CCR, iar mâine, conducerea parlamentului ar urma să se întâlnească pentru a lua o decizie asupra procedurii care trebuie urmată.

Curtea Constituțională a admis că există un conflict între Președinte și Parlament și a stabilit că șeful statului va trebui să facă o nouă desemnare pentru funcția de prim ministru. Principalul scop nu este lista miniştrilor ci, potrivit Curții, coagularea unei majorități în parlament care să conducă la formarea unui nou Guvern. În aceste condiții, ședința celor două Camere pentru votul în cazul guvernului Orban 2 nu s-a mai putut ține.

Liberalii contestă decizia CCR. Consideră că, pur și simplu, s-a dat satisfacție PSD și anunţă că nu renunță la ideea anticipatelor. Social-democrații declară însă că decizia era previzibilă și rămân în opoziție.

La ședința parlamentului nu au participat cei de la PSD, ALDE, ProRomânia și UDMR, dar interesele lor nu coincid în totalitate.

Cei de la USR și PMP au fost în sală, dar nici ei nu au idei comune.

Politicienii urmează să stabilească procedura care va fi urmată.