Guvernul spaniol a ajuns la un acord privind reforma pensiilor. Cea mai mare parte a costurilor vor fi transferate către cei cu cele mai mari venituri
10 Martie 2023, 13:54 (actualizat 10 Martie 2023, 14:24)
(actualizat 10 Martie 2023, 14:24) | Știrile TVR

Socialiştii spanioli şi partenerii lor de coaliţie Unidas Podemos au ajuns la un acord asupra schimbărilor aduse sistemului de pensii care vor transfera cea mai mare parte a costurilor către cei cu cele mai mari venituri, au declarat vineri pentru Reuters surse din cadrul negocierilor, citate de Agerpres.

Reforma este o condiţie-cheie cerută de Bruxelles pentru ca Spania să aibă acces la o a patra tranşă de fonduri de recuperare europene post-pandemie şi a fost un punct de dispută în interiorul guvernului de coaliţie în timp ce căuta o formulă care să crească veniturile fără a penaliza viitorii pensionari.

Liderul Podemos, ministrul Ione Belarra, a anunţat acordul vineri dimineaţă, spunând că guvernul a găsit o modalitate de a creşte veniturile fără a afecta viitorii pensionari.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Madridul a primit o reacţie preliminară pozitivă din partea Comisiei Europene despre propunere. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că executivul european a fost informat, dar că opinia oficială nu va veni timp de câteva luni.

Spania a efectuat o reformă majoră a pensiilor în 2011, când a ridicat vârsta de pensionare la 67 de ani, dar aceasta s-a dovedit insuficientă pentru a compensa costurile ridicate ale sistemului, intrat sub presiune din cauza unor măsuri precum majorarea plăţilor pensiilor în linie cu o inflaţie medie de 8,5%.

Guvernul intenţionează să continue în ciuda opoziţiei faţă de propunere exprimată de principala asociaţie de afaceri din Spania, CEOE. Propunerea va fi discutată vineri cu principalele sindicate din comerţ şi CEOE.

O aşa-numită "taxă de solidaritate" va elimina temporar scutirile de impozite de la contribuţiile sociale pentru cei cu venituri mari. Cea mai mare parte a noului impozit va fi plătită de aceştia.

Guvernul intenţionează de asemenea să dubleze de la 0,6% o contribuţie socială recent introdusă şi cunoscută ca "Mecanism de Echitate Intergeneraţională", concepută pentru a genera venituri suplimentare. Veniturile colectate din acest mecanism sunt estimate de guvern la 2,8 miliarde euro în 2023.

Deşi guvernul de coaliţie nu are o majoritate parlamentară, se aşteaptă ca şi alte partide de stânga să sprijine reforma dacă este susţinută de sindicate.

Guvernul va trebui să convingă sindicatele să fie de acord cu creşterea numărului minim de ani de cotizare la 29 de ani de la 25, un aspect cheie al reformei cerute pentru aprobarea Bruxellesului. El propune ca această creştere să fie voluntară până în 2044.