Guvernul SUA aprobă utilizarea primului vaccin din lume pentru albine
05 Ianuarie 2023, 10:54 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 11:28)
(actualizat 05 Ianuarie 2023, 11:28) | Știrile TVR

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat pentru utilizare de către guvernul american, ceea ce dă speranțe pentru o nouă armă împotriva bolilor care afectează în mod obișnuit coloniile de albine, transmite The Guardian.

Departamentul american al agriculturii (USDA) a acordat o licență condiționată pentru un vaccin creat de Dalan Animal Health, o companie americană de biotehnologie, pentru a ajuta la protejarea albinelor împotriva locii americane.

„Vaccinul nostru reprezintă o descoperire în ceea ce privește protecția albinelor”, a declarat Annette Kleiser, director executiv al Dalan Animal Health. „Suntem pregătiți să schimbăm modul în care îngrijim insectele, având un impact asupra producției de alimente la scară globală.”

Vaccinul, care va fi disponibil inițial pentru apicultorii comerciali, are ca scop limitarea locii târâtoare, o boală gravă cauzată de bacteria Paenibacillus larvae care poate slăbi și ucide stupii. În prezent, nu există niciun leac pentru această boală, care, în unele zone din SUA, a fost găsită într-un sfert din stupi, ceea ce obligă apicultorii să distrugă și să ardă toate coloniile infectate și să administreze antibiotice pentru a preveni răspândirea bolii.

„Este ceva ce apicultorii pot recunoaște cu ușurință, deoarece reduce larvele la o mâzgă maro care are un miros rânced”, a declarat Keith Delaplane, entomolog la Universitatea din Georgia, care a încheiat un parteneriat cu Dalan pentru dezvoltarea vaccinului.

Vaccinul funcționează prin încorporarea unei părți din bacterie în jeleul regal cu care albinele lucrătoare hrănesc regina. Larvele de albine în curs de dezvoltare sunt apoi imunizate atunci când eclozează, iar studiile realizate de Dalan sugerează că acest lucru va reduce rata mortalității cauzate de această boală.

„Într-un scenariu perfect, reginele ar putea fi hrănite cu un cocktail într-o bomboană regală - zahărul moale și păstos pe care reginele albinelor îl mănâncă în timpul tranzitului”, a spus Delaplane.

Dalan a declarat că descoperirea ar putea fi folosită pentru a găsi vaccinuri pentru alte boli legate de albine, cum ar fi versiunea europeană a locii târâtoare.

Statele Unite sunt neobișnuit de dependente de coloniile de albine gestionate pentru a susține polenizarea alimentelor, cu stupi transportați în mod obișnuit cu camioanele prin țară.