Gyula Fabian, propunerea pentru Avocatul Poporului, a primit avizul Comisiilor juridice. Comisia de la Veneția cere lămuriri în acest caz

Gyula Fabian
Gyula Fabian
23 iunie 2021, 12:29

Gyula Fabian le-a spus parlamentarilor că își propune să facă din Avocatul Poporului o instituție mai accesibilă și mai utilă oamenilor: petițiile să fie înregistrate mai ușor și soluționate mai rapid. Iar Avocatul Poporului să devină o instituție națională, care să apere drepturile omului.

Gyula Fabian: „Le spun studenților că drepturile fundamentale ale omului constituie un scut față de puterea de stat și față de puterea care vine din partea instituțiilor europene. Poporul, persoanele fizice au nevoie de un scutier care să fie alături de ei”.

PSD a cerut amânarea votului, invocând sesizările Comisiei de la Veneția și Curții Constituționale. Opoziția a adus în discuție și apartenența etnică a candidatului pentru Avocatul Poporului. Un gest neloial, a replicat Gyula Fabian.

STELUȚA CĂTĂNICIU, deputat PSD: „Ar trebui să vă salut și eu, dragi colegi din PNL … (spune ceva în limba maghiară)”.

Gyula Fabian spune că va fi avocatul tuturor cetățenilor țării și consideră că extremismul de orice fel trebuie condamnat. A subliniat că minoritățile își pot apăra drepturile doar pe cale juridică.

Gyula Fabian a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai și este doctor în științe juridice. A lucrat ca procuror și profesor 20 de ani, nu a ocupat funcții politice și are dublă cetățenie, română și maghiară.

Desemnarea noului Avocat al Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil săptămâna viitoare.

––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că a primit în prima parte a zilei de miercuri scrisoarea Comisiei de la Veneţia în care se cer clarificări despre revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.

„Comisia de la Veneţia nu critică. Este vorba despre o scrisoare pe care eu am primit-o astăzi, undeva înainte de ora 11,00. Este o scrisoare în care Comisia de la Veneţia cere clarificări despre această revocare (a Avocatului Poporului – n.r.). De fapt, Comisia de la Veneţia spune că are informaţii, nu ştiu de la cine, că va fi demis Avocatul Poporului şi cere explicaţii”, a spus Dragu la Palatul Parlamentului, întrebată de ce nu a informat opinia publică cu privire la scrisoarea Comisiei de la Veneţia.

Dragu a adăugat că a trimis scrisoarea către Comisia juridică din Senat, iar aceasta urmează să formuleze un răspuns pentru Comisia de la Veneţia.

„Scrisoarea este trimisă către Reprezentanţa Permanentă a României la Strasbourg, este transmisă către mai multe persoane. Nu este nimic secret”, a afirmat preşedintele Senatului.

––––––––––––––––––––––––––

Comisia de la Veneţia a trimis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare în care solicită lămuriri suplimentare privind revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuțiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului – chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege.”

Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său – se arată în scrisoarea Comisiei de la Veneția.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite