Harta îmbolnăvirilor e tot mai roșie. Prima zi în care masca de protecție a devenit obligatorie și pe stradă, în Capitală
20 Octombrie 2020, 19:46 (actualizat 20 Octombrie 2020, 20:36)
(actualizat 20 Octombrie 2020, 20:36) | Știrile TVR

România e tot mai presată de valul de îmbolnăviri de Covid 19. Deși astăzi am înregistrat mai puține cazuri, secțiile de terapie intensivă sunt aproape sufocate. Acolo, asistăm la record după record și din nefericire mulți își găsesc sfârșitul în ciuda eforturilor medicilor. Harta îmbolnăvirilor e tot mai roșie, cu județe care ar putea intra în carantină. Este prima zi în care purtarea măștii de protecție este obligatorie și pe stradă, în Capitală. Cei mai mulți cetățeni fac front comun cu autoritățile pentru ca pandemia să poată fi stopată mai repede. Ultimele două zile au însemnat peste o mie de cazuri noi de Covid 19 în Capitală, dar cifrele nu sperie pe toată lumea: sunt în continuare cetățeni uituci sau chiar... răzvrătiți. Atenţie însă! Lipsa măştii nu te expune doar bolii: amenda poate ajunge la 2.500 de lei.

Anunțată pe toate canalele de comunicare, inclusiv prin mesaje RoAlert, atât în limba română cât și în limba engleză, obligația de a purta mască de protecție și în spațiile publice deschise din București pare că nu a ajuns la toată lumea.

Oricâte avertismente lansează medicii, oricât de gravă ar fi situația, sunt oameni care rămân surzi şi orbi la toate nenorocirile provocate de pandemie.

Alții continuă să o poarte incorect şi nu îi ajută să se ferească de o posibilă infectare.

Dar marea majoritate a oamenilor a înțeles gravitatea situației și se protejează.

Cei care nu se conformează și sunt prinși de polițiști fără mască de protecție riscă o amendă de la 500 la 2500 de lei.

Însă, într-o situație de pandemie nu de bani este vorba, ci de grija și responsabilitatea pe care trebuie să le arătăm în primul rând față de noi și în al doilea rând față de ceilalți.

Până acum, în toată lumea, masca s-a dovedit a fi cea mai eficientă și la îndemână măsură de prevenție a infectarii cu SARS-CoV-2.

România a înregistrat într-o săptămână peste 25.500 de cazuri de COVID-19, cât în primele 4 luni de pandemie.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.400 de cazuri noi cu 545 doar în București, unde rata infectărilor a ajuns la 3,23 la mie.

Bilanțul deceselor se apropie de 6.000 după cele 65 de cazuri din ultimele 24 de ore.

Valeriu Ghorghiță, medic primar boli infecţioase, Spitalul Militar Central: În momentul de față, masca este cea mai importantă măsură prin care noi putem limita răspândirea acestei infecții. Cu câteva condiții: să fie corect purtată, adică să acopere nasul și gura, să nu fie refolosită pentru că o mască mototolită, o mască pe care o punem în buzunar, o scoatem, este o mască contaminată, care nu mai are nicio valoare din punct de vedere medical.

Polițiștii sunt hotărâți sa continue controalele și în următoarea perioadă. Atât pe stradă cât și în mijloacele de transport în comun.

Şi cetățenii pot anunța nereguli direct Poliției.

Sunt peste 15 județe unde masca de protecție trebuie purtată inclusiv pe stradă, parțial sau în toate localitățile.