Helen Mirren, de Ziua Mondială a Teatrului: De când există viață pe planetă, oamenii și-au spus povești, iar frumoasa cultură a teatrului va trăi atât timp cât vom rămâne aici

23 martie 2021, 15:17

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul internaţional, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau, potrivit site-ului www.world-theatre-day.org.

(w500) Helen Mirr

În 2021 Helen Mirren este cea care transmite mesajul:

„Au fost momente atât de dificile pentru spectacolele live, pentru mulți artiști, tehnicieni, pentru toți cei care au o profesie și așa nesigură. Poate că tocmai această nesiguranță i-a făcut mai capabili să supraviețuiască, cu ingeniozitate și curaj, acestei pandemii. Imaginația lor i-a ajutat să comunice, să fie inventivi și distractivi online.

De când există viață pe planetă, oamenii și-au spus povești, iar frumoasa cultură a teatrului va trăi atât timp cât vom rămâne aici.

Creativitatea scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor, va înflori din nou cu o nouă energie și o nouă înțelegere a lumii în care trăim. Abia aștept! „

Helen Mirren, una dintre cele mai cunoscute şi mai respectate actriţe, cu o carieră ce cuprinde atât scena teatrului, cât şi marele ecran şi televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. A câştigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producţia „The Queen”, în 2007. Numele actriţei a fost pronunţat de încă trei ori la nominalizările Academiei americane de Film: în 1995 şi 2002, pentru roluri secundare în „The Madness of King George” şi „Gosford Park”, iar în 2010, pentru rolul principal interpretat în „The Last Station”.

(w500) Ziua Mondi

Ziua Mondială a Teatrului

Creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, a fost sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de confirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Obiectivele Zilei Mondiale a Teatrului

Promovarea teatrului în toate formele sale, în întreaga lume.

Conștientizarea valorii teatrului în toate formele sale.

Promovarea teatrului la scară largă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite